Hlavní obsah

Podepsal i Foldyna a Klaus. Co zmůže petice, která se zastává práva lidí nosit zbraň?

Duel s Václavem Láskou a Pavlem Černým o právu nosit zbraň.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokus číslo dvě. Zastánci zbraní znovu vytáhli do boje proti evropské směrnici, která má zpřísnit kontrolu jejich držení. Podpis pod jejich novou petici připojili i poslanci Jaroslav Foldyna nebo Václav Klaus mladší. Petice požaduje, aby se zákonodárci znovu zabývali změnou ústavního zákona, který by ospravedlňoval držení zbraní pro zajištění bezpečnosti státu, a tím směrnici obešli. První takovou legislativní snahu přitom loni v prosinci zastavili svými hlasy senátoři.

Článek

Je teď v obou komorách Parlamentu jiné politické klima? Nebo zastánci nošení zbraní opět střílí pomyslnými slepými náboji.

V Duelu spolu diskutují bývalý policejní vyšetřovatel a současný senátor Václav Láska a člen petičního výboru za změnu ústavy Pavel Černý.

Unijní směrnice má od září zpřísnit regulaci zbraní a některé z nich v rámci boje proti terorismu zakázat. Opatření se bude týkat i sběratelů zbraní, mysliveckých sdružení nebo sportovních střelců.

Proti normě se v Česku zvedla vlna nevole. Změny by se dotkly téměř všech zhruba 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci.

Signatáři petice žádají Parlament, vládu i prezidenta, aby „znovu projednali a podpořili a schválili novelu ústavního zákona o bezpečnosti ČR, zakotvující do našeho ústavního pořádku právo na legální vlastnictví zbraní za účelem zajištění obrany a vnitřní i vnější bezpečnosti našeho státu“. Doufají, že taková změna by byla ústavní zárukou zachování současných „zákonných rámců“. Zároveň petice vyzývá zástupce ČR, aby směrnici odmítli.

Minulá vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) podala proti směrnici žalobu k Soudnímu dvoru EU. S problematikou se chce potýkat i kabinet, který domlouvá hnutí ANO s ČSSD. Programové prohlášení slibuje, že koalice prosadí legislativu, jež „podstatně zmírní negativní důsledky evropské směrnice o zákazu držení některých druhů zbraní“.

Poslanci se pokusili měnit ústavu už v minulém volebním období. Ústavní novela poslanců ČSSD, ANO, KSČM a ODS měla do ústavního pořádku zavést to, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. Česko by podle ní výslovně uznalo, že držení a nošení zbraní, pokud je v souladu se zákonem, je součástí zajišťování bezpečnosti ČR. Senátoři ale změnu odmítli s tím, že je nebezpečná a zneužitelná.

Reklama

Doporučované