Hlavní obsah

Podezřelý rekord. V největší zdravotní pojišťovně objevili smlouvu, která platí už 22 let

Byl porušen zákon. VZP objevila smlouvu, která je stará 22 let.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Pražská pobočka Všeobecné zdravotní pojišťovny tuto smlouvu podepsala se soukromou firmou v roce 1995. Kritici tvrdí, že byl porušen zákon.

Článek

Vedení největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP objevilo v agendě svých zakázek letitou smlouvu, která v jistém ohledu nebude mít konkurenci.

Náhodou se zjistilo, že ji pražská pobočka Všeobecné zdravotní pojišťovny podepsala se soukromou firmou už v roce 1995. Kvůli tomuto případu vedení VZP nařídilo rozsáhlou prověrku všech smluv.

Problém u zmíněné smlouvy je v tom, že za celou dobu nebyla vyhlášena nová veřejná soutěž, což porušuje zákon o veřejných zakázkách.

„Tuto konkrétní smlouvu považujeme za pochybení dané pobočky a jejího managementu,“ řekl mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

„Došlo tam k porušení zákona, protože ta smlouva nebyla přes dvacet let přesoutěžena,“ prohlásil člen správní rady VZP Adam Vojtěch, který je zároveň kandidátem hnutí ANO na ministra zdravotnictví.

Smlouva byla podepsána s mezinárodní společností ISS Facility Services, která pražskou pobočku celá dlouhá léta za stejných podmínek střeží a zajišťuje tam úklidové služby. Firma už celkově za své služby od pojišťovny zinkasovala zhruba 87 milionů korun.

„Zarazilo mě, že ta smlouva trvala tak dlouho a nebyly k ní žádné dodatky,“ uvedl místopředseda správní rady VZP Jiří Skalický (TOP 09).

Novou soutěž vedení pražské pobočky prý nevyhlásilo proto, že považovalo tuto smlouvu za ekonomicky výhodnou. Tato argumentace však u nadřízených neuspěla.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek nařídil provést revizi všech smluv na všech pobočkách pojišťovny. Do pražské pobočky zároveň poslal kontrolu. Její výsledky budou známy za několik dní.

Reklama

Doporučované