Hlavní obsah

Tunel na VZP. Laboratoř si nechala proplatit testy lidí, kteří už byli dávno mrtví

Tunel ve VZP.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Byl to dobře promazaný stroj na peníze: Soukromá nemocnice dodávala pacienty, na ni napojená laboratoř rozbory krve. Jenže vše se odehrávalo jen na papíře.

Článek

Nebýt jedné pozorné lékařky, které se nezdálo vyúčtování od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), snad by se na tenhle případ ani nepřišlo.

Největší českou zdravotní pojišťovnu zřejmě několik let cíleně okrádala laboratoř zaměřená na krevní testy.

Podle kontroly Ministerstva financí připravily pražská laboratoř OmniLab a na ni napojená soukromá Nemocnice sv. Alžběty (NsA) VZP o desítky milionů. Laboratoř si nechávala proplácet fiktivní rozbory. Byly vyžádány třeba na lidi, kteří ve skutečnosti nikdy drahými alergologickými nebo imunologickými testy neprošli.

Přesnou částku, kterou VZP za fiktivní testy zaplatila, nedokáže dnes už nikdo spočítat - i kvůli tomu, že se vše odehrálo mezi lety 2009 a 2014.

Seznamu se nyní podařilo zjistit podrobnosti případu, v němž pražská hospodářská kriminálka dokonce obvinila z podvodu bývalého jednatele obou společností Jana Zívala. Jenže ten před dvěma lety zemřel při lyžování v cizině.

A přestože příběh provází i podezřelé kroky jednoho z bývalých manažerů VZP, nikdo další v téhle kauze obviněn nebyl.

Nemocnice a laboratoř - stroj na peníze

Podle ministerských kontrolorů, kteří nedávno udělali hloubkový ponor do hospodaření VZP, byl princip podvodu velmi jednoduchý.

Podnikatel Zíval se stal na podzim roku 2009 majitelem firmy OmniLab. O pár měsíců později koupil i Nemocnici sv. Alžběty, což byla především léčebna dlouhodobě nemocných lidí.

Nemocnice „dodávala" laboratoři jména a rodná čísla pacientů na vyšetření krve. Tyhle testy pak VZP proplácela. Systém měl jednu chybu: Žádanky na tato vyšetření musí vždy vypisovat konkrétní lékaři. A jedné lékařce začalo být v roce 2012 divné, že má u VZP přečerpaný limit (ambulance mají u pojišťoven stropy na vykazování péče).

Podala trestní oznámení, a tak se celá kauza dostala do hledáčku policie. A loni i do sféry zájmu kontrolorů z Ministerstva financí.

„Eldéenka" s nejdražšími pacienty

Kontroloři zjistili například tuto souvislost: Laboratoř OmniLab (tehdy ještě pod jiným jménem a s jinými majiteli) čerpala do roku 2009 z pojistného mnohem méně, než když pak do laboratoře i do Nemocnice sv. Alžběty vstoupil podnikatel Zíval.

„Analýzou dat lze zjistit změnu ve vykazování péče společnosti OmniLab, která přesně koreluje se vstupem Jana Zívala do této společnosti v září 2009. Od září 2009 se jeví vykázaná péče OmniLabem jako velmi nestandardní," stojí v kontrolní zprávě, kterou Seznam získal.

Pro kontrolory bylo už zpětně nemožné zjistit, jestli ten který pacient skutečně potřeboval nákladné krevní testy. Ale shromáždili dost indicií, aby mohli vynést závěr, že velká část požadovaných vyšetření byla fiktivní.

OmniLab například každý rok vykazoval pojišťovně stále vyšší částky - začínal v roce 2009 na 19 milionech, v roce 2014 už to bylo 138 milionů. Prudce také vzrostl  průměrný počet bodů, tedy nákladnost vyšetření. Navíc klienti Nemocnice sv. Alžběty absolvovali ta úplně nejdražší vyšetření.

„Je otázkou, zda je tato péče vyžadována hospodárně, vzhledem k tomu, že NsA není poskytovatelem specializovaným na těžké, chronické, vzácné či jinak nestandardní pacienty,“ stojí v kontrolní zprávě.

V případech některých pacientů nesouhlasila rodná čísla. Jednou se dokonce stalo, že laboratoř vykázala práci pro pacienta, který byl už mrtvý.

Podepsal smlouvu a odešel do důchodu

Přitom už v roce 2011 pojišťovna tušila, že je ve spolupráci s OmniLabem problém. Tehdy její zaměstnanci odhalili první fiktivně vykázané výkony. Manažeři VZP v té době doporučili, aby se s laboratoří i nemocnicí ukončily smlouvy - k červenci následujícího roku.

Pojišťovna výpověď opravdu podepsala, avšak dva dny před ukončením spolupráce vzal tehdejší ředitel pražské pobočky Jiří Malát výpověď zpět. Bylo to v době, kdy věděl, že z VZP odchází do důchodu.

Seznamu se nepodařilo s Malátem spojit. Mluvčí VZP Oldřich Tichý uvedl, že všechna zjištění kontrolorů spadají do období minulého vedení pojišťovny. To znamená do působení ředitele Pavla Horáka.

„Nové vedení pojišťovny, které nastoupilo v roce 2013, už přijalo nápravná opatření, aby se nic z vytýkaných nedostatků nemohlo opakovat," řekl Tichý.

Bývalý šéf pojišťovny Horák prohlásil, že si na případ OmniLabu vzpomíná. Stejně tak na odstoupení a pak znovuobnovení smlouvy, která poté trvala až do roku 2014. Ale vše prý řešilo vedení pražské pobočky.

Reklama

Doporučované