Hlavní obsah

Podívejte se, co dokáže smog. Světové metropole pod kouřovou poklicí

Do smogové mlhy se zahalila města v Evropě i ve světě. Eiffelově věži i londýnskému Big Benu zmizely špičky.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

S nekvalitním ovzduším bojují města v Evropě i mimo ni.

Článek

Mrazivé počasí v celé Evropě přineslo nejen sníh do středomořských letovisek, ale i smog do většiny metropolí. Londýnský starosta Sadiq Khan vydal vůbec poprvé od zavedení nového systému monitoringu kvality ovzduší varování proti velmi vysokému znečištění. I zdraví Londýňané by se tak měli vyhnout fyzické námaze.

Řešení kritické rozptylové situace hledají už dlouho v Paříži. Nabídli dopravu zdarma, zkusili jednou měsíčně zavřít městskou dopravní tepnu Champs-Élysées. Teď přichází se dvěma novinkami: elektrické minibusy bez řidiče a zákaz vjezdu vybraným vozidlům do vnitřní části města.

Minibus přepraví až 12 lidí. Paříž ho testuje na 130metrové trase. Spojuje Lyonské nádraží s vlakovou zastávkou Austerlitz na protějším břehu Seiny.

Pařížská automobilová novinka částečně kopíruje systém, který před lety zavedla mnohá německá města. Od minulého týdne mají povolený vjezd do vnitřní části francouzské metropole jen vozy se speciální emisní známkou. Vůbec ji nemohou získat například automobily vyrobené před rokem 1997.

Reklama

Doporučované