Hlavní obsah

Podívejte se: Evropským stromem roku je Chudobínská borovice od přehrady Vír

Foto: Nadace Partnerství

Vítězný strom.

Reklama

Evropským stromem roku se stala 350 let stará Chudobínská borovice, která roste u přehrady Vír na Žďársku. Dostala 47 226 hlasů, stejný počet nových stromů za ně slíbili její fanoušci vysadit v okolí přehrady. Do Česka míří titul poprvé v desetileté historii ankety.

Článek

Hlasující v letošním ročníku ankety vybírali z 16 národních stromů. Druhý jinan z chorvatského Daruvaru dostal 28 060 hlasů a třetí ruský topol 27 411 hlasů. Celkově se sešlo 285 174 hlasů. Hlasování skončilo 29. února, poslední týden byly průběžné výsledky neveřejné. Vyhlášení bylo možné sledovat na YouTube kanálu, Facebooku a Evropského stromu roku.

„Přemýšleli jsme, jak zprostředkovat 16 evropským komunitám radost z výsledků. Nakonec jsme spojili příběhy stromů a osobní svědectví prvních tří finalistů do videa,“ uvedla Andrea Krůpová z Nadace Partnerství, která je národním pořadatelem ankety.

Foto: Nadace Partnerství

Chudobínská borovice.

Chudobínská borovice roste na skalnatém výběžku levého břehu vodárenské přehrady Vír. Jméno má po obci Chudobín zatopené při stavbě nádrže. Vysadit nový strom za každý hlas pro tuto borovici se v průběhu ankety zavázal mikroregion Bystřicko. U přehrady by tak mělo přibýt několik hektarů obnoveného lesa.

Do nového národního kola ankety Strom roku mohou jednotlivci, školy, spolky i obce nominovat své oblíbené dřeviny od 21. března, a to prostřednictvím portálu www.stromroku.cz. Porota pak vybere 12 stromů, mezi nimiž se v online hlasování rozhodne, který bude zastupovat Česko v dalším ročníku evropské soutěže.

Foto: Nadace Partnerství.

Strom roste na břehu přehrady Vír.

Soutěž Evropský strom roku vznikla v návaznosti na anketu Strom roku, již v ČR organizuje Nadace Partnerství. První evropské hlasování se uskutečnilo v roce 2011, od té doby se počet zapojených zemí navýšil z pěti na letošních 16.

Reklama

Související témata:

Doporučované