Hlavní obsah

Podívejte se, jak v Kalifornii začal „Svatý požár”. Své domovy muselo opustit přes 20 tisíc lidí

Časosběrná kamera natočila počátek „Svatého požáru” v Kalifornii. Ten vyhnal z domovů už dvacet jedna tisíc lidí.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Kamera zachytila počátek jednoho z jihokalifornských požárů, kterému místní říkají „Svatý požár”. Policie zároveň zatkla jednapadesátiltého žháře, který ho měl založit kvůli neshodám se sousedy.

Článek

Zvětšující se oblak kouře z požáru natočila časosběrná kamera na jednom z domů v jižní Kalifornii. Svatý požár, který jméno získal podle kaňonu svatého Jima, kde vypukl, je podle serveru BBC jedním z nejméně dvaceti ničivých požárů, které sužují Kalifornii. Dohromady požáry tvoří nejničivejší oheň v historii státu Kalifornie.

Policie zatkla a ze žhářství obvinila jednapadesátiletého muže, Forresta Clarka, který měl požáry založit. Podle amerických médií měl muž dlouhodobé problémy se sousedy. Agentura Reuters uvádí, že Clark kapitánovi dobrovolných hasičů poslal e-mail se slovy: Tohle místo bude hořet.

Soudce jednání Clarkova případu odložil na 17. srpna a stanovil kauci na jeden milion dolarů. Podle serveru Rolling Stones si Clark myslí, že dokáže číst lidské myšlenky a při zatýkání se měl svléknout do naha.

„Svatý požár” byl poprvé ohlášen 6. srpna, od té doby stihly plameny spolu s horkem a větrem spálit plochu několika tisíc hektarů. Oblast okolo Lake Elsinore v Orange County muselo opustit zhruba dvacet jedna tisíc lidí. V sobotu ráno měli hasiči požár pod kontrolou téměř ze 30 procent.

Hořet bude do září

Ničivé požáry spálily už téměř 118 tisíc hektarů země. Zemřelo při nich nejméně devět lidí včetně hasičů a dobrovolného strážníka. Se zvládnutím požárů pomáhá kalifornské vládě i Nový Zéland a Austrálie, které vyslaly tým hasičů. Mimo to podle serveru BBC americká vláda využívá více než tisíc věznů, kteří se přihlásili jako dobrovolníci. Ti dostávají téměř padesát korun na den a dvacet dva korun za každou hodinu práce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ohně hoří i na severu Kalifornie.Video: Zuzana Lachnitová, AP

Podle meteorologů budou ohně v Kalifornii hořet nejméně do konce srpna. Odborníci navíc upozorňují, že kvůli extrémnímu suchu se mohou požáry začít chovat nepředvídatelně.

Reklama

Doporučované