Hlavní obsah

Kalifornští hasiči mají první úspěchy při hašení největšího požáru ve státě Kalifornie

Požár v Kalifornii nutí k evakuaci další obyvatele.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Obydlené oblasti v horách jihovýchodně od Los Angeles musely být evakuovány. Lidé mohli plameny vidět na hřebenech hor přímo z oken svých domů.

Článek

Teploty v místě požárů stále přesahují třicítku a vítr dosahuje rychlosti 56 kilometrů v hodině. Hašení komplikuje nepřístupný terén, půda je vyschlá a předpověď neslibuje zlepšení do konce srpna. Celkem v Kalifornii zuří devět velkých požárů.

Dva z nich, které ničí oblast Mendocino, vyhnaly z domovů již přes 23 tisíc lidí, informovala agentura Reuters. Právě tyto dva požáry, které úřady berou jako jeden ničivý živel, zachvátily plochu přes 1150 kilometrů čtverečních, což je nejvíce v historii tohoto západoamerického státu. Podle agentury Reuters se sice plocha ohně přes noc zvětšila, ale během dne se podařilo zhruba polovinu požárů uhasit. Živel si mezitím vyžádal další, už devátou oběť.

V okrese Tehama na severu Kalifornie při dopravní nehodě zemřel mechanik hasičského sboru. Úřady jeho úmrtí zařadily do seznamu obětí ohně, který si tak už vyžádal devět mrtvých. Po celé Kalifornii se nyní s ohněm potýká 14 tisíc hasičů.

Nový normál

Guvernér Jerry Brown, který navštívil některé zasažené oblasti a požádal prezidenta Donalda Trumpa o federální výpomoc, označil současný stav horkého a suchého počasí rozdmýchávajícího požáry za „nový normál”.

Trump v úterý uvedl, že jeho vláda je v kontaktu s kalifornskými představiteli a bude zjišťovat, co může udělat pro zmírnění dopadu požárů na zasažené regiony. Už v neděli vyhlásil prezident v dotčených regionech stav katastrofy, což umožní uvolnění federálních prostředků.

Kalifornští politici z obou hlavních stran navrhují zmenšit hustotu zdejších lesů, což by podle nich ohni znesnadnilo šíření. Ochránci přírody jsou však proti s argumentem, že by tento postup mohl vést k vyhubení části divokých zvířat.

Reklama

Související témata:

Doporučované