Hlavní obsah

Podívejte se, kolik můžete dostat za péči o nemocného

Podívejte se, kolik dostanete měsíčně za péči o blízkého.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku platí od června novinka v podobě placené péče o dlouhodobě nemocného. Ošetřovné můžou lidé dostávat až 3 měsíce, je ale nutné vyplnit řadu dokumentů.

Článek

Lidé, kteří se budou chtít postarat o příbuzné s vážnou nemocí či po úrazu, si mohou vybrat až tříměsíční placené ošetřovatelské volno. Získat ho mohou tehdy, pokud odvádějí nemocenské pojištění. Z něj pak dostanou 60 procent základu svého příjmu.

Celý systém žádosti je složitější než třeba u neschopenky a je třeba vyplnit řadu dokumentů.

Jednu sadu tiskopisu mají k dispozici lékaři, kteří potvrzují nutnost dlouhodobé péče. Poté je třeba o dávku požádat formou dalšího tiskopisu České správy sociálního zabezpečení, další tiskopisy vyplní zaměstnavatel. Všechny tiskopisy se poté předají okresní správě sociálního zabezpečení.

A kolik dostanou lidé za měsíc péče o nemocného? Ukazují to následující příklady.

Foto: Seznam Zprávy

Výše ošetřovného podle hrubého příjmu.

Volno si může vzít manželka, manžel, registrovaný partner či partnerka, sourozenci, tchyně, tchán, snacha, zeť, neteř, synovec, teta či strýc. O nemocného může pečovat i protějšek těchto příbuzných, pokud bydlí s pacientem ve stejné domácnosti. Pečující se mohou střídat.

Zaměstnavatel pak musí zaměstnance v práci omluvit. Pustit ho nemusí jen tehdy, pokud mu v tom brání vážné provozní důvody. Musí to ale pracovníkovi písemně zdůvodnit.

Hospodářská komora ošetřovatelské volno už dřív kritizovala. Podle ní novinka může ještě prohloubit nedostatek pracovníků a někteří zaměstnanci ji budou zneužívat.

Reklama

Doporučované