Hlavní obsah

Podívejte se na nové šlechtice a šlechtičny. Alžběta II. slaví narozeniny rozdáváním titulů a řádů

Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Stovkám významných osobností udělí britská královna vyznamenání. Do rytířského stavu povýší třeba herečku Emmu Thompsonovou.

Článek

U příležitosti své sobotní oslavy 92. narozenin vyznamená Alžběta II. celkem až 1057 lidí. Informoval o tom úřad britské vlády.

Většina osobností získá ocenění za příkladnou službu, charitativní práci či za nasazení při péči o rozvoj v domovských obcích. Na seznamu jsou ale také desítky význačných jmen z oblasti kultury, vědy či sportu.

Do rytířského stavu povýší britská královna například herečku Emmu Thompsonovou, která se proslavila například rolemi ve snímcích Láska nebeská, Soumrak dne či Rodinné sídlo a je i držitelkou Oscara za scénář pro adaptaci románu Jane Austenové Rozum a cit.

„Jsem hluboce dojatý, že získám takové ocenění od národa, který mě přijal, když jsem byl malý cizinec,” uvedl japonský spisovatel Kazua Ishiguro, který se stal loni nositelem Nobelovy ceny za literaturu a také ho čeká šlechtický titul.

Nováčkem mezi rytíři bude i slavný fotbalista a trenér Kenny Dalglish či profesorka antické literatury Mary Beardová.

Mezi novými držiteli titulu komandér Řádu britského impéria (CBE) bude například herec Tom Hardy. O stupeň nižší titul důstojník Řádu britského impéria (OBE) získají herečka Keira Knightleyová či boxer Anthony Joshua.

Oficiální oslavy královniných narozenin se kvůli počasí tradičně konají v červnu, a to i přesto, že se Alžběta II. narodila 21. dubna.

Tituly a vyznamenání uděluje britská královna ještě na Nový rok. Seznam navržených kandidátů dodává královně vláda. Tradice pochází ze 13. století, kdy britští monarchové začali odměňovat své poddané šlechtickými tituly.

Reklama

Doporučované