Hlavní obsah

Princ Charles slaví sedmdesátiny o šest měsíců dřív, ve Windsoru hostí 6000 lidí

Princ Charles slaví 70. narozeniny.Video: Shutterstock.com, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Princ Charles slaví ve Windsoru sedmdesáté narozeniny. Na zahradní slavnosti chce především poděkovat nejrůznějším charitativním organizacím. Na obří společenské události se poprvé od svatby veřejně představí novomanželský pár Harry a Meghan.

Článek

Princ Charles slaví 22. května své sedmdesáté narozeniny, přestože se narodil až 14. listopadu. Zahradní slavnost, kterou by podzimní termín zřejmě neumožnil, chce následník trůnu využít k poděkování mnoha různým charitativním organizacím, s nimiž je spojován. Mezi 6000 hosty jsou v anglickém Windsoru, kde měli Harry a Meghan svoji svatbu, také příslušníci pluků, u nichž Charles sloužil, a mnoho dalších přátel a osobností.

Princ Charles je za posledních tři sta let nejstarším následníkem trůnu. Britská média dříve často psala o tom, že by královna mohla svého syna vynechat a zajistit korunu jeho synu Williamovi, letos ale sama Alžběta II. tyto spekulace ukončila a označila Charlese za svého nástupce.

Muž, který „ukradl show”. Nejlepší momenty z projevu biskupa Curryho na královské svatbě:

Video: Lukáš Marek, AP

Devětašedesátiletý nejstarší syn britské královny Alžběty II. a jejího manžela prince Philipa je prvním členem královské rodiny, který získal vysokoškolský diplom. Na slavné Trinity College vystudoval archeologii, antropologii a historii. Po studiích vstoupil v rámci rodinné tradice do armády, od letectva po čase zamířil k námořnictvu.

V roce 1981 se princ Charles oženil s Dianou Spencerovou, jejich svatbu údajně sledovalo v televizi neuvěřitelných 750 milionů lidí po celém světě. Diana byla zbožňovaná veřejností, ale manželství, ze kterého vzešli princové William a Harry, příliš nefungovalo. Důležitou roli v tom hrála Charlesova láska a pozdější druhá manželka Camille Parker-Bowlesová. Od roku 1992 žili Charles a Diana odděleně a o čtyři roky později se rozvedli. 31. srpna 1997 Diana zahynula při automobilové nehodě v Paříži i se svým milencem Dodim al-Fayedem. Charles se nakonec po osmi letech s Camillou oženil.

Princ Charles platí za velkého filantropa, aktivně podporuje řadu charitativních projektů po celém světě a sám je také důsledným ekologem. Několikrát navštívil Českou republiku, s Václavem Havlem ho pojilo přátelství a setkal se i s druhým českým prezidentem Václavem Klausem. Charles je patronem pražské střední školy The English College in Prague a v době Havlova prezidentského úřadu přispěl na opravu Pálffyho a Ledeburské zahrady pod Pražským hradem.

Reklama

Související témata:

Doporučované