Hlavní obsah

Podnikatel Horáček obviněný v kauze manipulací se zakázkami zůstává ve vazbě

Foto: Profimedia.cz

Červnová razie v Nemocnici na Bulovce stála na počátku Horáčkova obvinění.

Reklama

Pražský městský soud zamítl Horáčkovu stížnost proti rozhodnutí o vazbě. Kromě něj je zadržena i bývalá ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská.

Článek

Severočeský podnikatel Tomáš Horáček, který spolu s dalšími deseti lidmi čelí obvinění v kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami, zůstane ve vazbě. Jeho stížnost v úterý zamítl pražský městský soud.

Ve vazbě je kromě Horáčka i další obviněná, bývalá ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, o její stížnosti by měl soud rozhodnout ve čtvrtek.

Případ, v němž se objevilo podezření na korupci v řádu milionů a na zmanipulované zakázky, se začal odkrývat po policejní razii koncem června v pražských nemocnicích Na Františku a Bulovka. Kromě Horáčka a Vrbovské obvinila policie například i bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka a bývalého ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka.

Ústřední postavou kauzy je podle médií Horáček, který podle obvinění ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích.

Řada obvinění je podle zjištění Seznamu podložena tajně pořízenými odposlechy. Policistům se je podařilo - podobně jako například v případu Davida Ratha - namontovat přímo do kanceláří hlavních dvou aktérů: Tomáše Horáčka a Andrey Vrbovské.

Právě v kancelářích se odehrávala část rozhovorů, jimiž policisté podpírají obvinění, že Horáček a Vrbovská cíleně zmanipulovali několik zakázek.

Jedna z nich je na cateringové služby pro Nemocnici Na Františku (s odhadovanou cenou kolem 40 milionů), další pak například na úklid v Nemocnici Na Bulovce (za 149 milionů). Aby zvítězily předem domluvené firmy, měly zajistit úplatky ve výši 4,5 milionu, respektive 5 milionů.

Policisté v kauze prověřovali například veřejné zakázky na ostrahu objektů, dodávku hygienických potřeb nebo pořízení osobních aut. Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s případem prověřuje 38 firem, které jen za poslední dva roky uzavřely se státními nemocnicemi smlouvy v hodnotě až 350 milionů korun.

Reklama

Doporučované