Hlavní obsah

Podpora eurozóny bude trvat déle, naznačila ECB. Sazby ještě dlouho nezmění

Foto: Pixabay.com

ECB zůstává u rekordně nízkých úrokových sazeb. Ilustrační foto staré centrály banky.

Reklama

Evropská centrální banka zřejmě prodlouží podporu ekonomiky eurozóny. Rekordně nízké úrokové sazby nezmění. To minimálně do doby, než se inflace dostane nad dvouprocentní cíl.

Článek

Evropská centrální banka (ECB) představila nový přístup k měnové politice, který naznačují delší podporu ekonomice eurozóny. Základní úrokové sazby ECB zůstanou na rekordních minimech ještě déle, aby se inflace v eurozóně zvýšila na dvě procenta a setrvala tam i ve střednědobém horizontu. ECB to uvedla po čtvrtečním zasedání Rady guvernérů.

Hlavní úroková sazba zůstává na rekordním minimu nula procent. Beze změny zůstaly také programy nákupů aktiv. Nouzový pandemický program označovaný PEPP má v současnosti k dispozici 1,85 bilionu eur (47,5 bilionu Kč) a v platnosti má být nejméně do března 2022.

„Růst úrokových sazeb by připadal v úvahu pouze v případě, pokud by bylo střednědobého dvouprocentního inflačního cíle banky dosaženo s předstihem oproti očekávanému horizontu. To souzní s nedávnou revizí monetární strategie ECB. V praxi tak frankfurtská instituce bude tolerovat situace, kdy růst cen dočasně přestřelí hranici 2 %,“ uvedl Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus.

„ECB stále nakupuje dluhopisy rychlejším tempem než na začátku roku. Během druhého čtvrtletí nakupovala tempem 80 miliard eur za čtvrtletí, aktuálně by s ohledem na slabší emisní aktivitu mohla frankfurtská instituce zařazovat do svého portfolia bondy v objemu 75 miliard za kvartál,“ dodal Pfeiler.

ECB v přezkumu své měnové strategie zveřejněném tento měsíc zvýšila inflační cíl pro střednědobý horizont na dvě procenta. Cíl je symetrický, což znamená, že odchylky směrem dolů i nahoru od cíle jsou stejně nežádoucí. Dosud měla banka inflační cíl stanoven těsně pod dvěma procenty, což bylo podle některých analytiků zavádějící.

Dnes ECB uvedla, že nezvýší úroky dříve, dokud neuvidí, že inflace dosáhla jejího dvouprocentního cíle s dostatečným předstihem před koncem jejího projekčního horizontu a setrvá tam. Dříve ECB uváděla, že ponechá úroky na současné úrovni, dokud nebude spokojena s tím, že se inflační očekávání přibližují k jejímu cíli, a krátce předtím ukončí nákupy dluhopisů v rámci svého programu kvantitativního uvolňování.

V posledním desetiletí se inflace v eurozóně držela převážně pod dvěma procenty. Od pandemie nemoci covid-19 se pak výrazně vzdálila pod stanovený cíl.

Zpráva centrální banky posouvá očekávání prvního zvýšení úrokových sazeb v eurozóně od roku 2011 dál do budoucnosti. ECB podle vlastních odhadů očekává, že inflace nedosáhne dvouprocentního limitu nejméně v příštích dvou letech. Letos podle odhadů banky inflace vystoupí na 1,9 procenta, příští rok nicméně očekává její pokles na 1,5 procenta a v následujícím roce na 1,4 procenta.

Finanční trhy nepočítají se zvýšením úrokových sazeb nejméně tři roky, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Doporučované