Hlavní obsah

Podryjete další spolupráci, kritizuje Čína Vystrčilovu návštěvu Tchaj-wanu

Miloš Vystrčil.

Reklama

Předseda Senátu Vystrčil navzdory čínskému varování v úterý oznámil, že Tchaj-wan navštíví.

Článek

Návštěva předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu by znamenala otevřenou podporu separatistických sil, což je významný zákrok do čínské suverenity, uvedl v dnešním vyjádření mluvčí čínského velvyslanectví v Praze.

Akt by podle něj významně porušil základní normy mezinárodních vztahů a bilaterální politické závazky a podryl politické základy budoucí spolupráce mezi Čínou a Českou republikou.

„Čína si dovoluje projevit výraznou nespokojenost a nesouhlas s takovým činem,“ uvedl mluvčí. Čína podle něj také nesouhlasí se zasahováním některých českých politiků do vnitřních záležitostí Číny, chrání svoji suverenitu a územní celistvost.

Předseda Senátu Vystrčil navzdory čínskému varování dnes novinářům oznámil, že Tchaj-wan navštíví. Mise, kterou plánoval už jeho zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), by se měla uskutečnit od 30. srpna zhruba do 5. září. Počítá s tím, že ho doprovodí zástupci firem a výzkumných institucí kvůli posílení česko-tchajwanské obchodní a vědecké spolupráce.

Reklama

Související témata:

Doporučované