Hlavní obsah

Vystrčil na Tchaj-wan poletí speciálem. Nemůžeme mu nic zakazovat, říká Petříček

Foto: Senát

Předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Reklama

aktualizováno •

Miloš Vystrčil v úterý oznámil, že oficiálně navštíví Tchaj-wan. I přes nelibost ministra zahraničí Tomáše Petříčka a premiéra Andreje Babiše. Ministerstvo obrany pro cestu schválí použití vládního speciálu.

Článek

Předseda Senátu Miloš Vystrčil oznámil, že navzdory čínskému varování navštíví Tchaj-wan. Jako hlavní důvody pro uskutečnění mise, kterou plánoval už jeho zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera, Vystrčil uvedl, že Česko by namísto počítání grošů mělo dbát na hodnoty.

Na cestu ale reaguje nelibě jak premiér, tak ministr zahraničí. „Cestu panu předsedovi doporučit nemohu, ale nemohu a nechci mu ji ani zakazovat,“ napsal Seznam Zprávám ministr zahraničí Tomáš Petříček. Dodal, že důležité budou konkrétní parametry cesty.

Slovy o tom, že vláda – ačkoli je zodpovědná za zahraniční politiku země – nemůže představitele parlamentu nijak omezovat, reagoval i ministr vnitra Jan Hamáček. Doufá, že Vystrčil pečlivě zvážil veškerá pro a proti svého rozhodnutí. Podle Babiše „je na Vystrčilovi, jaký dopad to může mít na naše ekonomické zájmy“.

Podle ministra kultury a bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka by byla snaha o vměšování do plánů šéfa Senátu nevhodná. „Člen vlády by neměl předsedovi parlamentní komory říkat, kam má jezdit. Tento princip jsem ctil i jako ministr zahraničí,“ napsal Seznam Zprávám Zaorálek.

Vystrčil uvedl, že svůj plán avizoval prezidentovi, premiérovi i ministrovi zahraničí, ani jeden z nich se ho ale nesnažil od cesty odradit proaktivně – tedy ve smyslu, že by si s ním kvůli věci sami sjednávali schůzku.

Letadlo bude

Podle Vystrčila je dalším důvodem cesty tlak Číny na to, aby se cesta neuskutečnila, i další čínské pokusy o zásahy do jeho činnosti. Česko je podle něj na Číně závislým státem. „Jsem svědkem bezmoci mocných. Premiér a ministr vnitra byli závislí na tom, co udělá jedna velká země, tedy zdali nám poskytne, či neposkytne ochranné pomůcky,“ uvedl Vystrčil.

Předseda Senátu počítá s tím, že na misi, která by se měla uskutečnit od 30. srpna zhruba do 5. září, využije vládní letadlo. „Předpokládám, že přístup ministra obrany bude standardní, není důvod, když vládním letadlem létá prezident nebo premiér, proč by jím nemohla letět delegace předsedy Senátu,“ řekl.

Ministr obrany Lubomír Metnar řekl, že žádosti o poskytnutí vládního letounu vyhoví. Žádost ale dosud ministerstvo nemá, uvedl ministr.

Na Vystrčilovo oznámení reagoval i Hrad, který byl proti cestě už v době, kdy ji plánoval Jaroslav Kubera. „Představme si situace: Předseda Senátu oficiálně navštíví Tchaj-wan. Předseda Senátu oficiálně navštíví Doněckou lidovou republiku. Z hlediska mezinárodního práva žádný rozdíl,“ uvedl na Twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Vystrčilovi kolegové v Senátu jeho rozhodnutí naopak uvítali. „Jsem rád, že Miloš Vystrčil, předseda Senátu, zůstává pevný ve svém postoji, se kterým přistupuje k zahraniční politice ČR a k velmocenským postojům Číny obzvlášť,“ uvedl senátor Petr Šilar.

„Na hodnoty demokracie je třeba dbát a nikdy nerezignovat. Předseda Senátu právě na tiskové konferenci oznámil, že pojede na Tchaj-wan. Senát je svobodná, nezávislá instituce hájící demokracii!“ uvedl první místopředseda Senátu Jiří Růžička.

Vystrčila podpořil také předseda ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala. „Jsme suverénní, svobodná země. Žádná ambasáda nesmí předsedovi Senátu přikazovat, co má/nemá dělat, kam smí/nesmí cestovat. Rozhodnutí Miloše Vystrčila jet se zástupci českých firem na Tchaj-wan je v současné situaci správné,“ napsal na Twitteru.

Reklama

Doporučované