Hlavní obsah

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pohonné hmoty v Česku za uplynulý týden znovu zdražily, tentokrát o haléře. Cena benzinu Natural 95 stoupla o šest haléřů na 30,75 koruny za litr a nafta je od minulé středy dražší o čtyři haléře, řidiči ji nyní v průměru tankují za 31,47 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku vytrvale zlevňovala.

Článek

Nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze a na Vysočině. V metropoli vyjde litr benzinu na průměrných 31,51 koruny a litr nafty na 32,14 koruny. Na Vysočině je Natural 95 o haléř dražší, naopak diesel o haléř levnější. Přes 31 korun platí řidiči za benzin ještě ve Středočeském, Plzeňském, Jihomoravském a Olomouckém kraji, nafta v žádném jiném regionu více než 32 korun nestojí.

Naopak nejlevnější je benzin v Ústeckém kraji, kde za něj řidiči v průměru zaplatí 30,18 Kč/l. Nejnižší cenu nafty opět vykazuje Jihočeský kraj, a to průměrných 31,01 koruny za litr.

„Na světových trzích roste cena ropy. Zatímco před týdnem se ropa Brent obchodovala poblíž úrovně 67 dolarů za barel, nyní je její cena již více než o dolar dražší. Od začátku letošního roku se cena ropy zvýšila z úrovně 55 dolarů za barel, čímž se zařadila mezi nejrychleji rostoucí aktiva letošního roku,“ uvedl ekonom Štěpán Křeček z BH Securities.

Reklama

Doporučované