Hlavní obsah

Pohrdám také výzkumníky veřejného mínění, řekl Zeman straně, která u voličů propadává

Miloš Zeman pronáší projev na sjezdu sociální demokracie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Co řekl Miloš Zeman svým bývalým spolustraníkům na sjezdu v Hradci Králové.

Článek

Prezident Miloš Zeman přednesl k delegátům sjezdu sociální demokracie optimistický projev, v němž také nezapomněl ukázat na její politiky, které dlouhodobě kritizuje.

Především oznámil delegátům, že své bývalé straně, z níž před lety odešel, dá hlas v květnových volbách do Evropského parlamentu.

„Prosím, abyste tento drobný dárek přijali s takovým přátelstvím, s jakým ho dávám,“ uvedl prezident poté, co jeho oznámení ocenil dlouhý potlesk delegátů.

Kým ještě pohrdám

Zeman sjezdu řekl, že sociální demokracie by jako strana s dlouhou historií neměla dopustit, aby ji ve volbách předstihly nové strany, které se „teprve etablují“ na politické scéně – a konkrétně zmínil Českou pirátskou stranu.

Té od voleb rostou volební preference a nyní se pohybují nad deseti procenty. Naopak sociálním demokratům by nyní podle průzkumů ani deset procent voličů hlas spíše nedalo.

Prezident však míní, že by se tím jeho bývalí spolustraníci neměli nechat mást. „Stejně jako pohrdám novináři, pohrdám výzkumníky veřejného mínění,“ řekl prezident na adresu sociologů ve výzkumných agenturách. „Průzkumy se liší nejen mezi sebou, ale také se liší oproti reálným volebním výsledkům,“ uvedl prezident.

Sledujte čísla

Na volby a přízeň voličů pak Miloš Zeman poukázal, když delegátům sdělil, jakých lidí ve své straně by si měli vážit a jakých ne.

„Politik, který nedokáže oslovit voliče – a nejen členy – nemůže být dobrý politik,“ řekl. „Máte dobré politiky a málo si jich vážíte,“ sdělil delegátům a některé příklady jmenoval: starostu Bohumína a senátora Petra Víchu, Jana Birkeho v Náchodě a také připomněl úspěch sociálních demokratů v regionech – Jiřího Zimoly na jihu Čech a Jiřího Běhounka na Vysočině.

Hned poté připomněl „dvouprocentní výsledky“ ČSSD v jiných místech země. „A předsedové mají odvahu kandidovat na funkce, místo aby rezignovali,“ řekl Zeman. „Jistě víte, o kom mluvím,“ prohlásil prezident, ale jména neuvedl.

Ještě že jste poslechli

Prezident pak bývalým spolustraníkům připomněl časy, kdy přivedl jako předseda ČSSD do vlády, řekl, že se sociální demokraté mohou znovu vejít do Strakovy akademie „hlavním vchodem“.

„Nikdo nemá tak velký potenciál voličů jako sociální demokracie,“ uvedl Zeman a ukázal na voliče mezi zaměstnanci a starobními důchodci.

„Někdy tím voláním po získání mladých a nezkušených velkoměstských liberálů jste na tyto voliče zapomněli a odehnali jste je od sebe,“ poslal pak prezident vzkaz té části strany, která chce právě mezi mladými voliče nabírat.

„Někdy jsem měl dojem, že sociální demokracie je spíš spoluorganizátorem pochodu Prague Pride než stranou práce,“ řekl Miloš Zeman.

Své minulé rady, které adresoval sociálním demokratům na minulém sjezdu před rokem, si pochválil.

„Když jsme se viděli naposledy, doporučoval jsem vám spolupráci s hnutím ANO. Myslím si, že jste zaznamenali už první úspěchy díky činnosti ve vládě. Jako příklad bych uvedl zrušení karenční doby,“ dodal prezident.

I když hlava státu výzkumníky veřejného mínění pohrdá, podle z dlouhodobé řady výzkumů agentury Median (například) lze vyčíst, že hnutí ANO od vzniku koaliční vlády (červenec 2018) posílilo (do února 2019) o tři procentní body na 33,5 procenta, sociální demokraté zůstávájí na svých 7–8 procentech.

Video: Loňský projev Miloše Zemana na sjezdu ČSSD

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD v roce 2018.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované