Hlavní obsah

Pohřeb se všemi poctami. Kardinálu Bernardu Lawovi, který kryl zneužívání dětí, požehnal papež František

Pohřeb kardinála Bernarda Lawa v ŘíměVideo: AP

 

Reklama

Papež František ve čtvrtek sloužil bohoslužbu za milosrdenství pro kardinála Lawa, muže, který se stal symbolem katolického selhání v kauze zneužívání dětí kněžími.

Článek

Při zádušní mši požehnal papež František kardinálu Lawovi. Kontroverzní postava katolické církve Bernard Law věděl o zneužívání dětí kněžími, přesto se rozhodl mlčet a udržet si svou reputaci za každou cenu.

Při rozloučení s bývalým kardinálem František požehnal jeho rakvi kadidlem a svěcenou vodou, poté pronesl modlitbu, která má Lawa dostat na cestu zpět k bohu.

Bohoslužbu sloužil ve čtvrtek v bazilice svatého Petra v Římě kardinál Angelo Sodano spolu s asi třiceti dalšími kardinály. O skandálu, který se Lawa týkal, se však nikdo z nich nezmínil.

Pohřbu se zúčastnila i americká ministryně zahraničí Callista Gingrichová se svým manželem Newtem, v lavici seděli po boku vatikánského ministra zahraničí, arcibiskupa Paula Gallaghera.

Law zemřel ve středu ve věku 86 let. V roce 2002 rezignoval ze své funkce bostonského arcibiskupa poté, co vyšlo najevo, že kryl desítky kněží při znásilňování a sexuálním obtěžování nezletilých. O skandálu odhaleném deníkem The Boston Globe vznikl před dvěma lety oscarový film Spotlight.

Reklama

Doporučované