Hlavní obsah

Pojďme už odsud pryč. Dojemné loučení legendy Baníku se stadionem. Slavné Bazaly jdou k zemi

Podívejte se na dojemné loučení legendy Baníku se stadionem Bazaly.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Srdce fotbalových fanoušků a hlavně těch ostravských pláčou. Mohutné lžíce bagrů nelítostně vytrhávají sedačky a demolují jeden z nejslavnějších stadionů v zemi. Začal konec slavných Bazalů, na jejich místě vyroste tréninkové centrum. Seznam vzal na jejich ochozy naposledy jednu z legend klubu.

Článek

„To je hrozné.“ Taková byla první slova bývalého vynikajícího útočníka a jedné z legend Baníku Ostrava Václava Daňka, když se naposledy procházel po trávníku stadionu Bazaly.

V pondělí začala jeho demolice.

„Když to člověk vidí, přepadne ho nostalgie. Na druhou stranu, čas asi nikdo nezastaví a je třeba, aby staré věci ustoupily novým. Pro mě je ale obrovské zklamání, že Bazaly jako takové zmizí,“ říká Daněk.

Stadion Bazaly byl otevřen na jaře roku 1959. Stal se dominantou slezské části města Ostravy a unikátní byl svým zasazením do bývalého lomu. Byl pojmenován podle bazaltu, který se na místě předtím těžil.

Bazaly zdobila jedna z nejlepších atmosfér v zemi. Díky tisícovkám diváků na strmých ochozech tady Baník vyhrál všechny čtyři své mistrovské tituly. V nejslavnějších dobách - v osmdesátých letech - tady ostravští fotbalisté dokázali porazit i Bayern Mnichov nebo reprezentaci Brazílie.

„Už tenkrát se tradovalo, že když soupeři přijeli do Mošnova, už prohrávali 0:2. Manželky chodily na fotbal a žena mi říkala: Nás absolutně nenapadlo, že byste prohráli. To neexistovalo. Stalo se nám, že jsme za sezonu měli zápas blbec a remizovali. Ale prohra? Ta nebyla,“ vzpomíná Daněk.

Zpočátku se na Bazalech tísnilo i 35 tisíc lidí. Po poslední velké rekonstrukci v roce 2003 byla kapacita stadionu snížena na necelých osmnáct tisíc fanoušků. O rok později zde Baník vyhrál také svůj zatím poslední mistrovský titul.

Už tehdy technický stav stadionu nedovoloval pořádání mezistátních zápasů, klub později na Bazalech hrál na výjimku i v domácí lize. Vedle špatného parkování, malého množství toalet nebo stánků s občerstvením byla největším problémem bezpečnost diváků.

Vše vyvrcholilo v březnu roku 2014, když se na ochozech mezi diváky v tvrdé bitce střetly tábory chuligánů domácího Baníku a Sparty. Na žádost fotbalové asociace byla v následující sezoně kapacita snížena na deset tisíc diváků: Byla to také poslední sezona, kdy se na Bazalech hrál profesionální fotbal.

Od roku 2015 Baník Ostrava působí na zbrusu novém Městském stadionu ve Vítkovicích, ten bude domovem Baníku i v příštích několika letech. Fanoušky tam ale navždy bude od hráčů oddělovat atletická dráha.

Šéf stavební firmy popisuje bourání slavného stadionu.Video: Seznam.cz

Samotné Bazaly patří od roku 2013 městu Ostrava. To stadion od klubu odkoupilo za částku 115 milionů korun. Kritizovanou koupi tehdy město za zvláštních okolností schválilo až napodruhé, částka nakonec zachránila klub od krachu a úplného zániku.

Od té doby se spekulovalo, co s areálem bude dál. Fanoušci se obávali, aby v atraktivní lokalitě na dohled centru města nevyrostly obchodní domy nebo nové byty. Jejich obavy se nevyplnily, Bazaly budou naopak i po demolici sloužit fotbalu a Baníku Ostrava.

Až za pět týdnů bagry zbourají historický stadion, začne na stejném místě výstavba zbrusu nového tréninkového centra. To by mělo být otevřeno už příští rok.

Reklama

Doporučované