Hlavní obsah

Koller: Světový fotbal čeká nadvláda Francie. Mbappé může převzít žezlo od Messiho a Ronalda

Glosář s Janem Kollerem jako hostem Luďka Mádla.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Legendární fotbalový útočník Jan Koller potkává trenéra mistrů světa Didiera Deschampse v tenisovém klubu.

Článek

Jeho rekord v počtu gólů nastřílených za českou fotbalovou reprezentaci tu snad může zůstat i navěky. Jan Koller jich v letech 1999-2009, kdy patřil mezi klíčové opory tehdy hvězdného českého týmu, nastřádal 55.

Pro zajímavost: z hráčů, co v českém dresu alespoň na chvíli zasáhli do uplynulé kvalifikace, jsou mu nejblíže Tomáš Necid (12) a Michael Krmenčík (7). Takže použité slůvko „nejblíže“ sem skoro ani nepasuje.

Z patřičného nadhledu, který mu poskytuje jeho 202 centimetrů výšky, se jako exkluzivní host glosáře ohlédl Jan Koller za světovým šampionátem v Rusku. A konstatoval, že jakkoli on sám fandil líbivěji hrajícím Chorvatům, tak k silnému týmu Francie titul světových šampionů pasuje.

Jak viděl situaci před finálovým utkáním Pavel Kuka? Podívejte se:

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

„Nebyla to od nich nějaká krásná hra, ale zato velmi účelná. Působili velmi kompaktním dojmem. Klíčovou osobou celého úspěchu je trenér Didier Deschamps, který přiměl velké hvězdy, aby dokázaly potlačit své ego a pracovaly pro tým,“ zdůraznil Koller.

S tím, že v prostředí francouzského fotbalu vskutku nejde o plytká slova bez významu, ale o opravdu podstatný moment. „Francouzi už jsou takoví: sebestřední, egoističtí. Národní tým může úspěšně vést jen velmi silná osobnost s obrovskou autoritou, aby se jí všichni hráči podřídili,“ uvedl Koller.

Hráče, jejichž disciplínou či loajalitou si Deschamps nebyl úplně jist, nechal raději doma. Včetně Karima Benzemy z Realu Madrid.

I bez něj měl v kádru mimořádných fotbalistů dostatek. A s velkou perspektivou. Vedle osvědčených borců typu Pogby či Griezmanna zdvihali odborníci uznale palec směrem nahoru i v souvislosti s obrannou formací. V ní se sešli hráči ve věkovém rozmezí 22-25 let.

„Když všichni co do svého ega úspěch na šampionátu zvládnou, tak mohou hrát za Francii ještě léta a mohou přitom světovému fotbalu vládnout,“ respektuje Koller mimořádnou fotbalovou sílu, kterou si Francouzi dokázali vychovat.

Největší očekávání spojuje s Kylianem Mbappém. „Jestli jeho sportovní růst půjde dopředu třeba bez zdravotních komplikací, tak Mbappé má na to, aby převzal žezlo nejlepšího fotbalisty světa od dvojice Cristiano Ronaldo-Messi,“ zmínil Jan Koller.

Kde se poměrně často potkává s Didierem Deschampsem? Jak vnímá působení největších hvězd na šampionátu? A co teď Jan Koller vlastně dělá? Dozvíte se ve videu nad tímto textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované