Hlavní obsah

Příběh jako od Dumase: Deschamps a Henry spolu před 20 lety pozlatili trikolóru. Teď stojí proti sobě

Foto: Profimedia.cz

Poznáte je? Zleva stojí Bernard Diomede, World Cup potěžkává Lilian Thuram - a pak tam stojí ti dva: Didier Deschamps a Thierry Henry. Do finále MS ale dnes zamíří jen jeden z nich.

Reklama

Semifinálový duel Francie s Belgií nabídne střetnutí zemí, které potvrzují, že špičová práce s mládeží je základ úspěchu. A také bitvu dvou Zidanových spoluhráčů, Deschampse s Henrym.

Článek

Herní plán světového šampionátu nabízí 64 políček. Jako šachovnice. Zbývá zaplnit čtyři z nich, ta nejdůležitější.

První semifinále dnes od 20 hodin v Petrohradu sehrají Francouzi s Belgičany, ve středu v moskevských Lužnikách pak druhé Anglie s Chorvatskem. A víkend už nabídne zápas o bronz a posléze i velké finále.

Jak se hraje zápas o titul mistra světa moc dobře vědí dva muži, které jejich fotbalový um v jednu chvíli spojil - a následně je nevyzpytatelný osud provedl stezkami, jež si svou spletitostí nezadaly s romány Alexandra Dumase. A vše zaonačil tak, že Didier Deschamps a Thierry Henry dnes budou stát proti sobě jako soupeři.

„Je to trochu bizarní situace, protože Thierry je Francouz, a bude přitom na lavičce našeho soupeře. Ale nutno říct, že je to člověk, kterého si opravdu vážím,“ konstatuje Deschamps, kouč Francie.

A Henrymu nezbývá než stále dokola opakovat všem novinářům, že on je v realizačním týmu Belgie jen asistentem trenéra Roberta Martíneze, a to ještě ani ne s pořadovým číslem 1. Jenže když jednou za Francii nastřílíte 53 gólů ve 123 zápasech (a dalších 175 gólů přidáte třeba v Premier League v barvách Arsenalu), prostě už se kamer a mikrofonů nadosmrti jen tak nezbavíte.

Stalo se to 12. července 1998 na pařížském předměstí St. Denis, na obrovském stadionu Stade de France. Domácí tým porazil Brazílii 3:0 a získal titul mistra světa, pro Francii první v historii.

Ti dva zastávali v týmu rozdílné role. Tehdy 29letý Deschamps plnil roli kapitána a umně propojoval obranu s ofenzivněji laděnými hráči, dvacetiletý talent Thierry Henry zazářil zejména v základní části jako kometa. Gól vstřelil Dánsku, dva Saúdské Arábii. Pak už obvykle jen střídal, ale připisoval si další plusové body, kupříkladu přispěl úspěšným zásahem ve čtvrtfinálovém penaltovém rozstřelu s Itálií. Ve finále, pravda, nenastoupil. Ale mistry světa se stali oba.

Díky tomu se Didier Deschamps může v neděli stát třetím mužem v historii, který by vyhrál nejdůležitější turnaj planety jakožto hráč i trenér. Před ním to dokázali jen Brazilec Mario Zagallo a Němec Franz Beckenbauer.

Co si o Deschampsovi a týmu Francie myslí Ivan Hašek? Podívejte se na video:

Video: David Janeczek

Jak už bylo řečeno, Thierry Henry je pořád „jen“ asistentem, trenérskou „superlicenci“ stále jen studuje. Ale podobně jako Deschamps má co hráčům předávat. „Thierry je pro nás důležitý,“ zmínil se belgický obránce Toby Alderweireld. „Vypráví nám příběhy z časů, kdy hrával, a tím nás inspiruje.“

Navýsost inspirativní jsou každopádně systémy výchovy mládeže, které vyprodukovaly tak famózní soupisky, jakými dnes Francie a Belgie disponují. Což je fascinující zejména u Belgie, země s 11 miliony obyvatel. Francie je šestkrát větší, ale na to se dnes večer hrát nebude, rozhodne 90, či možná 120 minut odehraných na fotbalovém trávníku.

Co jim předcházelo kolem roku 2000 v Belgii, kde tehdy spustili komplexní výchovy fotbalové mládeže, jsme se detailněji pokusili popsat v tomto textu - právě ZDE.

S modelem francouzským mají Belgičané dva společné body: akademie a otevřenost talentům z rodin přistěhovalců. U chlapců, jejichž rodiče či prarodiče se ještě narodili například v Africe, existuje jednak vysoký předpoklad dynamiky či odrazové síly, jednak hrává často pozitivní roli sociální aspekt. Snaha dostat se skrze fotbal z bídy odstrčených předměstí plných zmaru mezi uctívané fotbalové hvězdy.

Do detailu popisuje francouzský model toto přehledné video:

Zmiňuje i národní akademii v Clairefontaine, fotbalový ráj, který plodí jedno slavné jméno za druhým. Namátkou tu vyrůstali: Thierry Henry, Nicolas Anelka, Louis Saha, William Gallas, Olivier Giroud či současný klenot francouzské sestavy Kylian Mbappé.

Francie dokáže vychovat tolik talentů, že je ani sama všechny ve svém národním týmu nezužitkuje. A tak hrávají za jiné, zhusta africké národní týmy, ze kterých pocházejí sami nebo jejich předkové.

Z toho pak plyne následující pozoruhodná statistika: Ačkoli každý národní celek na MS tvoří 23 hráčů, tak mezi účastníky MS 2018 v Rusku najdeme celkem 50 osob s místem narození: Francie. Objevili se četně kupříkladu v barvách Senegalu či v dalších afrických zemích.

Přehledně je tato bilance účastníků MS podle místa narození zpracována zde:

Francie je podle sázkových kanceláří mírným favoritem semifinálového utkání. Ale i Belgie má sebevědomí na rozdávání. Však má v zádech sérii s 19 výhrami a 5 remízami. A bez porážky. Jak asi dopadne dnes?

Reklama

Doporučované