Hlavní obsah

Přehledně: Jaký je rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jaký je rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti? Takovou otázku si každý rok pokládá tisíce Čechů. Obě pojistky se totiž vztahují na vaše bydlení, každá ale platí na něco jiného.

Článek

Právě jste si pořídili nový dům nebo byt. Bydlení si chcete pojistit tak, abyste měli pokryté škody způsobené živly, krádeží nebo třeba v případě rozbití domácího vybavení. K tomu všemu vám ale jedno pojištění stačit nebude.

Pokud váháte, jestli zvolit pojištění domácnosti, nemovitosti nebo dokonce obojí najednou, redakce SZ Byznys připravila přehled, jaké výhody každé ze zmíněných pojištění má.

Pojištění nemovitosti

Pokud si sjednáte toto pojištění, chráníte stavbu jako takovou. Nemusí jít přitom jen o rodinný dům. V rámci pojištění nemovitosti si můžete pojistit také bytový dům, vlastní byt, chatu a chalupu, garáž nebo například skleník, kůlnu nebo třeba právě zahájenou stavbu.

Pojištění pak kryje prvky samotné stavby. Tedy všechno to, co je pevně spojeno se zemí. Jsou to stěny, stropy, střecha a podobně.

Před čím může pojištění nemovitosti krýt?

  • požárem, výbuchem, úderem blesku
  • povodní, záplavou
  • vodou z vodovodního zařízení
  • vichřicí
  • pádem stromu nebo stožárů
  • zemětřesením
  • vandalismem
  • nárazem vozidla
  • tíhou sněhu

Výše samotného pojištění je velmi individuální. Záleží primárně na výši pojistné částky, neboli na částce, kterou pojišťovna případně vyplatí. Cena závisí také na tom, kde nemovitost stojí, v jaké je kondici a k jakým účelům slouží. Za pojištění rodinného domu zaplatíte určitě více než když si pojistíte garáž. Pojistnou částku ovlivňuje také to, jaké všechny prvky, které zmiňujeme dříve, si do pojištění zahrnete.

Při uzavírání pojistné smlouvy zvažte, jaká rizika vám nejvíce hrozí. Pokud vaše nemovitost stojí na kopci, pojištění proti povodním asi nebude nutné. Naopak, pokud máte v okolí i malý potůček, o tomto pojištění určitě uvažujte - právě z malých toků často bývají velké a nečekané povodně.

Může se nicméně stát, že vaše nemovitost stojí v tak zvané záplavové zóně. Tam pojišťovny častokrát své služby vůbec nenabízí.

Pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti kryje vybavení bytu a nemovité věci v něm. Stejně jako u pojištění nemovitosti si můžete pojistit také věci, které máte třeba na chatě nebo v garáži.

Lidé si nejčastěji pojišťují nábytek, vybavení kuchyně, audiovizuální techniku nebo sportovní potřeby. V omezené míře pojišťovny kryjí také peníze, cenné papíry nebo šperky.

Čím způsobené škody kryje pojištění domácnosti?

  • krádeží, loupeží
  • výbuchem
  • vodou z vodovodního zařízení
  • požárem, úderem blesku
  • dalšími živelnými pohromami

Cena pojištění se pak odráží od podobných podmínek, jaké jsme zmiňovali u pojištění nemovitosti. Tedy výše pojistného plnění, hodnota majetku a podobně. Pojištění může být buď základní, nadstandartní nebo doplňkové. První kryje běžný majetek, druhé se vyplatí, pokud vlastníte skutečně velmi cenné věci. Doplňkové pojištění vám více pokryje specifické věci, na kterých se domluvíte s pojišťovnou.

Srovnejte si nejvýhodnější nabídky

Některé internetové portály nabízejí srovnání cen obou druhů pojištění. Stačí zadat údaje o vaší nemovitosti a případné další údaje pro upřesnění nabídky.

Domácnost, nebo nemovitost? Nejlépe obojí

Základní rozdíly mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti jsme tedy uvedli. Nastává ale otázka - které je lepší? V případě, že bydlíte ve vlastním, vyjde častokrát nejlépe si sjednat tak zvané pojištění domova. To zahrnuje obě zmiňované varianty a člověk je pak krytý jak před škodami na domě, tak před škodami na vlastním majetku.

Pokud vlastníte byt v paneláku či bytovém domě, je pravděpodobné, že je pojištěný celý objekt. V tom případě bude stačit pojištění domácnosti (stejně jako u pronajatého bytu). Zkontrolujte si ale, jaký rozsah pojištění nemovitosti celý objekt má.

Reklama

Doporučované