Hlavní obsah

Přehledně: Co je to karta Revolut a lze s ní ušetřit na dovolené?

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Start-up Revolut vznikl v roce 2015 v Londýně.

Reklama

Služba, kterou můžeme považovat za alternativu ke klasické platební kartě. To je Revolut, která si získává stále větší oblibu. Pokud se na prázdniny chystáte do zahraničí, můžete díky ní ušetřit čas i peníze.

Článek

Co v článku najdete?

  • Co to Revolut je a jak kartu zařídit
  • Výhody a nevýhody aplikace Revolut
  • Jak do aplikace nahrát peníze
  • Jak s kartou platit v zahraniční měně
  • Jednotlivé tarify, které Revolut nabízí
  • Vybrané poplatky a výhody

Co to je a jak kartu zařídit

Revolut je mobilní aplikace, která je spojená s vlastní platební debetní kartou značky Mastercard. Dostupná je jak v Google Play, tak v App Store. Při registraci stačí vyplnit své osobní údaje, adresu a ověřit svou identitu (je nutné vyfotit svůj osobní doklad s fotkou a následně i vyfotit svůj obličej). Registrace je pak hotová a můžete si objednat vlastní kartu.

Cena jejího doručení pak záleží na typu tarifu, který si zvolíte. O jednotlivých tarifech později. Proč tuto aplikaci využívá pořád více lidí?

Díky Revolutu totiž můžete vést účty v několika světových měnách. Spravovat přes tuto aplikaci můžete u prémiových tarifů také své kryptoměny. V rámci aplikace je možné držet až 30 měn, včetně českých korun či velmi aktuálních chorvatských kun.

Revolut

– Start-up, který vznikl v roce 2015 v Londýně. Nabízí možnost mít na jedné platební kartě několik různých měn, se kterými lze platit po celém světě.

– Časopis Forbes vyčíslil v roce 2020 jeho hodnotu na 5,5 miliardy dolarů. Ve stejném roce utržil Revolut téměř osm miliard korun.

Výhody Revolutu

Velkou výhodu mohou lidé získat hlavně u zahraničních plateb a měn. Využít lze totiž výhodné kurzy pro převod. Potřebujete platit v zahraničí? Revolut je pro vás ideální služba. Banky si u standardních karet totiž častokrát berou nemalé poplatky. Tyto peníze u Revolutu ušetříte. Vedení Revolut účtu navíc může být zdarma (nebo si můžete zvolit některý z prémiových tarifů).

Další výhodou jsou výběry z bankomatů zdarma, hlavně v zahraničí. Záleží přitom na jednotlivých tarifech, kterým se věnuje další část tohoto článku.

Na jedné kartě navíc můžete mít nahráno až 30 měn (u prémiových verzí i kryptoměny, které můžete nakupovat přímo v aplikaci). Pokud někam cestujete, výhodně si převedete peníze v rámci Revolutu do jiné měny a výrazně tím ušetříte za další poplatky.

Díky virtuální kartě pak můžete bezpečně platit na internetu. Revolut má navíc velmi propracovaný systém ochrany, a je tak velice bezpečný. Aplikace je navíc v češtině a nabízí přehledné statistiky utrácení.

Které měny můžete v Revolutu používat

CZK, AED, AUD, BGD, CAD, CHF, EUR, DKK, GBP, HKD, HRK, HUF, ILS, JPY, MAD, MXN, NOK, NZD, PLN, QAR, RON, RUB, SAR, SEK, SGD, THB, TRY, USD, ZAR

Využít lze také službu Junior, ve které se děti učí pracovat s penězi. Rodiče účet sledují a mohou do něj vstupovat.

Nevýhody Revolutu

Pokud se rozhodnete využít neplacenou verzi Standard, narazíte na mnoho omezení. Určitě si například nevyberete tolik hotovosti bez poplatků jako u standardní banky. Naopak – u některých bank v Česku se může poplatek vyšplhat až do desítek korun. Pro pravidelné výběry zvlášť vyšších částek se v tuzemsku tedy určitě vyplatí klasická platební karta.

Kurzy, které bývají velmi výhodné, jsou o víkendech dražší. Navíc u některých méně známých měn nemusí být vždy výhodnější. Vyplatí se proto udělat před samotnou směnou menší průzkum, zejména u měn, které budete používat poprvé (a dost možná naposledy).

Jak nahrát peníze

Než se dostaneme k samotným tarifům, je důležité také vědět, jak do Revolutu nahrát své peníze. Existují tři cesty.

Tou první je klasická platební karta, kterou máte zřízenou u své banky. V aplikaci jednoduše zadáte částku, údaje o své kartě a peníze převedete. Můžete si také nastavit automatické nabití, které se opakuje ve chvílích, kdy vám v Revolutu dojdou prostředky.

Druhou možností je bankovní převod. Ten není příliš výhodný. Revolut nemá účet u české banky, budete tím pádem muset uhradit poplatek za mezinárodní platbu.

Poslední možností je pak Google či Apple Pay.

Vzhledem k tomu, že peníze můžete na svůj Revolut účet poslat pouze těmito třemi způsoby, není napojen na běžný účet. Tím pádem se nemusíte obávat toho, že byste ztratili peníze, které do aplikace sami nepošlete.

Jak s kartou platit

Placení přes Revolut je velmi jednoduché. Pokud chcete zaplatit něco v měně, kterou máte v aplikaci nahranou, uhradíte danou částku tak, jak jste zvyklí u své platební karty.

Pokud zrovna tuto měnu nevlastníte a její převod by trval příliš dlouho, najde Revolut jinou měnu, kterou jde zaplatit. Buď euro, britskou libru, nebo americký dolar. Záleží na místě, kde zrovna jste. Například v Německu budete platit eurem, v Austrálii dolarem. Částku musíte zaplatit v jedné měně, není možné je kombinovat.

Tarify

V aplikaci si můžete zvolit několik různých tarifů. Buď jeden bezplatný, nebo několik prémiových.

Standard

Nejběžnější je účet, jeho vedení je zdarma. Stačí si bezplatně stáhnout aplikaci a počkat na doručení platební karty. Platit je možné i bez ní, a to díky virtuální kartě.

Doručení klasické debetní karty stojí u účtu Standard mezi 100 a 200 korunami, platíte jen poštovné. Za expresní doručení do tří dnů to je více než 500 korun. Tento tarif využijí hlavně běžní uživatelé, kteří Revolut nepoužívají na každodenní bázi. S tímto tarifem je možné bezplatně vybírat z bankomatů do 4 500 korun (a maximálně pětkrát) za měsíc, poté už platíte dvouprocentní poplatek z vybrané částky (nebo 30 korun, pokud je to více než 2 %).

Oproti ostatním tarifům vyjdou u Standardu dráž také některé služby. Například za expresní platby si připlatíte 140 korun. Poplatky se vážou také k platbám do zahraničí, zvlášť mimo Evropu. Také cestovní pojištění, které je u prémiových variant zdarma, je u Standardu zpoplatněno (29 korun za den).

Za měsíc je možné u Standardu zdarma provést jednu přeshraniční transakci, poté je nutné počítat s poplatkem 28 korun. Měsíční limit transakcí je pak 120 tisíc korun, poté už se poplatku také nevyhnete.

Plus

Prvním prémiovým Revolut tarifem je účet Plus. Jeho vedení vás vyjde měsíčně na 90 korun, kartu vám Revolut doručí zdarma.

S tarifem Plus získáte všechny výhody, které obsahuje varianta Standard. Z bankomatu můžete za měsíc vybrat maximálně stejnou částku (tedy 4 500 korun), není ale omezený počet výběrů. Je tedy možné vybrat více než pětkrát za měsíc, ale nejvíce 4 500 Kč. Potom přichází znovu buď dvouprocentní poplatek, nebo 30 korun.

U tohoto tarifu mohou klienti provést zdarma tři transakce za měsíc (u Standardu jen jednu).

Premium

Vyšší verzí zpoplatněné služby je tarif Premium. Měsíčně za něj zaplatíte 175 korun. A co za takovou částku dostanete?

Samozřejmostí jsou všechny výhody verzí Standard a Plus, jako je běžná virtuální karta nebo dobití peněz debetní či kreditní kartou. Klasickou debetní kartu navíc dostanete zcela zdarma, nemusíte platit ani poštovné. A to včetně expresního dodání.

Z bankomatu si u verze premium můžete vybrat až devět tisíc korun měsíčně bez poplatku. Tedy dvojnásobek toho, co u předchozích variant. Navíc u této varianty neexistuje finanční měsíční limit všech transakcí. Provést jich lze maximálně pět.

Velkou výhodou tohoto tarifu je pak cestovní pojištění, které je jeho součástí. Díky verzi Premium máte na 40 dnů hrazené pohotovostní lékařské a zubní ošetření v zahraničí, pojištění se vztahuje i na zpoždění letů a zavazadel. Při cestování můžete také využít výhodnějších vstupů do letištních salonků. Při zpoždění letadla o více než hodinu je vstup do salonku dokonce zdarma pro vás a jednoho dalšího cestujícího.

U tarifu Premium nabízí Revolut také jednorázovou virtuální kartu zdarma. Využít ji můžete na jednu jedinou platbu, karta poté změní údaje. Svůj účet tedy chráníte před případnými podvody.

Metal

Nejvyšší verzí Revolutu je tarif Metal, který stojí 300 korun za měsíc.

Samozřejmostí jsou všechny výhody, které obsahuje verze Premium. Vybrat ale můžete až 22 tisíc korun, poplatek se počítá až poté. Velkou výhodou je také cashback, který vám vrací část peněz utracených debetní kartou. Díky tomuto tarifu mají zákazníci také přednostní přístup k zákaznické podpoře, která pomůže nejen s problémy Revolutu, ale také s rezervací hotelu a podobně.

Při cestování pak můžete při zpoždění letu využít letištní salonky pro vás a další tři cestující. Hodit se může také neomezený počet provedených transakcí za měsíc.

Vybrané poplatky a výhody

StandardPlusPremiumMetal
Cena za měsícZdarma89,99 Kč174,99 Kč299,99 Kč
Výběry z bankomatů (měsíčně)4 500 Kč (maximálně 5×), pak poplatek4 500 Kč, pak poplatek9 000 Kč, pak poplatek22 000 Kč, pak poplatek
Počet provedených transakcí za měsíc135Neomezeně
Cestovní pojištění zdarmaNe, za 29 korun za denNe, za 29 korun za denAnoAno
Pojištění zavazadel a zpoždění letuZa poplatekZa poplatekAnoAno
Dětské účty1225
Přeshraniční převody + SWIFT převody1 zdarma, pak 15 Kč. SWIFT 90 nebo 150 Kč1 zdarma, pak 15 Kč. SWIFT 90 nebo 150 KčZdarma. 1 SWIFT zdarma, pak 90 nebo 150 KčZdarma. 1 SWIFT zdarma, pak 90 nebo 150 Kč

Kompletní srovnání cen všech tarifů je dostupné zde.

Reklama

Doporučované