Hlavní obsah

Základ, bez kterého se člověk už neobejde. Běžný účet

Foto: Shutterstock/Koca88

Ilustrační fotografie.

Reklama

Běžný účet je základní služba, kterou banka nebo družstevní záložna klientům poskytuje. Lidé si nejčastěji tento účet zakládají pro základní správu financí.

Článek

Funkce a výhody

Prostřednictvím běžných účtů je možné hospodařit s penězi bezhotovostně přes některý z bankovních domů. Běžný účet je nutný pro základní finanční operace a vyžaduje ho například drtivá většina zaměstnavatelů k tomu, aby na něj zasílala výplatu.

Na účet je možné vkládat hotovost (například na pobočce nebo přes bankomat) nebo ji naopak vybírat. Pomocí běžného účtu také lze provádět bankovní převody ve prospěch jiných lidí, firem či úřadů.

Se založením běžného účtu se pojí také internetové bankovnictví, kterým ovládáte nejen své finance. Od prvních měsíců roku 2021 je možné využívat elektronické bankovnictví také pro takzvanou bankovní identitu. Pomocí ní se mohou lidé přihlašovat ke službám eGovernmentu.

Stát totiž považuje lidi s bankovní identitou za ověřené, není proto nutné procházet celé „ověřovací kolečko“ přímo u státních institucí. Díky bankovní identitě se lidé mohou dostat k výpisu z rejstříku trestů, získat informace z katastru nemovitostí nebo si vyřídit daňové přiznání.

K běžnému účtu také patří platební karta, díky které je možné platit bezhotovostně. Dále je možné prostřednictvím běžného účtu zadat inkaso, trvalý příkaz nebo SIPO (umožňuje shrnout několik plateb do jedné).

Poplatky a úrok

Běžný účet dnes nabízí všechny bankovní domy. Každý však za jiných podmínek. Některé si účtují poplatky za výběr z bankomatu, za vedení účtu a tak podobně. Liší se také, jestli si sjednáte klasický běžný účet, nebo například studentský či prémiový účet.

Kromě zmiňovaných poplatků dávají také některé banky na běžné účty úrok, díky kterému se vaše peníze alespoň částečně zhodnocují. Má to nicméně dvě „ale“. Zaprvé, úrok na běžný účet poskytuje stále méně bank. A zadruhé, pokud už ho nějaká banka nabízí, bývá většinou velmi nízký a jsou s ním spojené jiné poplatky. Proto se častěji setkáme s nulovým úrokem a minimálními poplatky.

Pokud chcete mít své úspory alespoň minimálně ochráněné před inflací, může být alternativou spořicí účet. Jeho sjednání bývá častokrát zdarma a banky u něj poskytují nějaký úrok.

Reklama

Doporučované