Hlavní obsah

Termínované vklady: Jak fungují a jaké jsou jejich výhody?

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Inflace v posledních letech stále roste, čímž klesá hodnota naspořených peněz. Jednou z možností, jak zhodnotit své úspory, je tak zvaný termínovaný vklad.

Článek

Termínovaný vklad nabízí mnoho bank a nebankovních institucí. Na rozdíl od běžného nebo spořicího účtu si na termínovaný vklad vložíte peníze jednorázově a po určitou dobu s nimi nemůžete nic dělat. Peníze tedy zůstávají v bance, což ale znamená vyšší úrokovou sazbu než u spořicích účtů.

Termínovaný vklad je tedy vhodný v momentě, kdy víte, že vložené peníze nebudete po nějakou dobu potřebovat. Vklady jsou navíc ze zákona pojištěny, a to až do hodnoty 100 tisíc eur. I pokud by se tedy stalo, že bankovní společnost zkrachuje, o vložené úspory v maximálně této hodnotě nepřijdete. Termínované vklady se tedy považují za nerizikové spoření.

Druhy termínovaných vkladů

Nejčastější rozdělení podle doby trvání

Krátkodobé termínované vklady: Doba trvání do 1 roku

Střednědobé termínované vklady: Trvají od 2 do 4 let

Dlouhodobé termínované vklady: Déle než 4 roky

Mezi nejoblíbenější termínované vklady patří v Česku časově kratší varianty (maximálně několik měsíců).

Termínované vklady dále dělíme podle typu úroku. Banky nabízejí dvě varianty. Buď fixní, nebo variabilní sazbu. Fixní neboli pevné úročení vám zaručuje po celou dobu stejný úrok. Variabilní (či pohyblivá) sazba se mění podle situace na trhu a úrokových sazeb daných Českou národní bankou.

Dělit je můžeme také podle způsobu ukončení. Banky nabízejí buď jednorázové, nebo revolvingové termínované vklady. První jmenovaný vklad má jasně stanovené datum, kdy končí a kdy se peníze objeví zpět na účtu klienta. Revolvingové vklady (častokrát také vklady s obnovou) se po uplynutí dané lhůty automaticky obnovují.

Výhody a nevýhody

Jak už bylo řečeno, peníze jsou u termínovaných vkladů jištěné zákonem. Úspory se v závislosti na úrokové sazbě také většinou zhodnocují lépe než na běžném nebo spořicím účtu. Většinou také platí, že čím více peněz na termínovaný vklad vložíte, tím větší úrok dostanete. A tím pokryjete minimálně část inflace.

Vyzkoušejte si na našem interaktivním grafu, jak peníze v závislosti na inflaci ztrácejí hodnotu.

V interaktivním grafu si můžete vyzkoušet, o kolik peněz přijdete například na běžném nebo spořicím účtu. A jaké meziroční výnosy naopak potřebujete, abyste kompenzovali inflaci, nebo dokonce něco vydělali. Jak inflace, tak výnosy se rok po roce skládají (tzv. úroky z úroků), a proto je křivka nikoli lineární, ale exponenciální. Do meziročních výnosů jsme započítali i jejich 15% zdanění.

Na termínovaný vklad se vkládá jednorázová částka. Mezi nevýhody tak určitě patří fakt, že není možné k ní další peníze přidávat a častokrát není ani možné je předčasně vybrat. Pokud ano, pojí se s tím zpravidla vysoké poplatky.

Banky také mnohokrát vyžadují minimální vklad v určité výši (pro podnikatele bývá vyšší). Výnosy navíc podléhají 15% srážkové dani.

Reklama

Doporučované