Hlavní obsah

Babiše opustil jeho „machr“. Šlachta je génius, říká expertka

Foto: Profimedia.cz

O probíhající politické kampani do podzimních sněmovních voleb v podcastu Stopáž mluvila Marcela Konrádová, odborná asistentka na Fakultě sociálních věd UK.

Reklama

Článek

„Kritika hnutí ANO, že je to strana založená na marketingu, je úsměvná. I SPOLU a Piráti jsou v dnešní době také marketingové produkty,“ říká expertka na politický marketing Marcela Konrádová.

Předvolební kampaň hnutí ANO podle ní nabere obrátky až v létě. „Nepotřebovali začínat tak brzy jako SPOLU nebo Přísaha Roberta Šlachty, to jsou nové značky. Hnutí ANO je tu už dlouho, známe ho z vlády, známe osobnosti, které za ním stojí, nepotřebuje sprintovat hned od začátku. Budou ale bojovat s ne úplně zvládnutou covidovou situací,“ dodává Konrádová v podcastu Stopáž.

Podle odbornice má volební rok zatím tři hlavní motivy: koalice, budoucnost a jako obvykle, vymezení se vůči soupeřům nebo aktuálním tématům. „V kampani se vždy objevuje něco anti. Uvidí se, jestli letos převládne AntiBabiš nebo AntiPirát nebo AntiCovid,“ říká.

Konrádová v podcastu hodnotí dosud rozjeté kampaně hlavních favoritů i nováčka Roberta Šlachty. „Na jeho příkladu vidíme, že stále rezonuje téma korupce. Měly ho už Věci veřejné, pak ANO, Piráti a teď se ho chopila Přísaha. Pokud si dělá kampaň sám a jen se svým malým týmem, jak tvrdí, chtěla bych být stejný genius jako on. Nechci říct, že to tak není nebo nejde, jen jsem k takovým prohlášením velmi skeptická,“ vysvětluje Konrádová.

V podcastu Stopáž okomentovala i odchod Babišova dvorního stratéga Alexandra Brauna. „Je to velké jméno, machr přes průzkumy. Dokáže z nich vytáhnout témata, která budou rezonovat, umí z nich udělat volební heslo. Pokud skutečně odejde, nebo odešel, nevím, je otázkou, kdo ho nahradí. Zda jeho agendu převezme PR tým, který je v rámci ANO velmi silný, nebo jestli si hnutí najme někoho jiného,“ dodává politoložka, která na jedné z prvních Babišových kampaní spolupracovala.

Proč se profesor politologie Petr Fiala houpe na houpačce? S kým se přetahuje o voliče koalice Pirátů a STAN a proč je jejich kampaň zatím zdrženlivá? A čte někdo volební programy? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované