Hlavní obsah

Pokud zaútočíte na Izrael, slavili jste výročí islámské revoluce naposled, vzkázal Netanjahu Teheránu

Netanjahu odpověděl na slova Íránských revolučních gard.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Íránské revoluční gardy v pondělí u příležitosti oslav výročí islámské revoluce uvedly, že pokud Spojené státy zaútočí na Írán, ten odpoví srovnáním izraelských měst Tel Aviv a Haifa se zemí.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že pokud Teherán zaútočí na izraelská města, oslavil Írán výročí islámské revoluce letos naposled. Reagoval tak na výhrůžky zástupce velitele islámských gard pro politické záležitosti Jádolláha Džaváního.

„Neignoruji tyto výhrůžky íránského režimu, ani jimi nejsem ohromen. Pokud by Írán udělal tuto strašnou chybu a snažil se zničit Tel Aviv a Haifu, nebyl by úspěšný. Znamenalo by to, že by oslavil poslední výročí revoluce. Bylo by dobré, kdyby to vzali v úvahu,“ uvedl Netanjahu.

Džavání v pondělí u příležitosti pondělních oslav 40. výročí islámské revoluce řekl, že Spojené státy nemají odvahu na Írán zaútočit, ale kdyby se tak stalo, srovná Teherán izraelská města Tel Aviv a Haifu se zemí.

Islámská revoluce svrhla v únoru 1979 režim šáha Mohammada Rezy Pahlavího a od té doby je v Íránu u moci šíitské duchovenstvo. Šáh z Íránu odjel a následujícího roku zemřel v Egyptě. Do Íránu se z exilu vrátil Chomejní, který se stal duchovním vůdcem a prosadil islamizaci země. V roce 1989 ho v čele státu vystřídal současný duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Na záběrech státní televize z pondělních oslav bylo i navzdory deštivému počasí vidět množství lidí s íránskými vlajkami provolávat smrt Izraeli a Americe, někteří rovněž pálili izraelské a americké vlajky. Armáda do průvodů jako každý rok začlenila přehlídku své techniky, zejména raket domácí výroby. O omezení vojenského vlivu Íránu usilují USA a další země.

Reklama

Související témata:

Doporučované