Hlavní obsah

Policejní prezident Tuhý: Pubescentní ministr není urážka, žádnou neslyším

 

Reklama

Šéf policie, která má být apolitická, si stojí za tím, že ve vládě sedí pubescent a že se za něho stydí.

Článek

Policejní prezident Tomáš Tuhý sice letos 8. března na Zbraslavi řekl na adresu bezmála sedmatřicetiletého ministra spravedlnosti, že je pubescent a že se za něho stydí, a přece něco takového nevnímá jako urážky.

„Za mým březnovým vyjádřením si stojím. Záznam jsem si přehrál několikrát a neslyším žádnou urážku,“ řekl v reakci na záznam, který zveřejnil Seznam a který jeho výroky zachycuje.

Nejvyšší šéf policie, která má být ze zákona apolitická, bere nadále svůj projev jako standardní obhajobu svých mužů.

„Slyším policejního prezidenta, který obhajuje policisty a jejich nelehkou práci,“ uvedl generál v tiskovém prohlášení.

V podstatě shodný postoj zaujal k věci také ministr vnitra Milan Chovanec. „Policejní prezident pouze vyjádřil svůj názor na neveřejné akci před svými kolegy. A na to má právo," napsal Seznamu v SMS zprávě.

Někdejší šéf resortu z éry Paroubkovy vlády František Bublan však Chovancovi a Tuhému nepřímo připomíná důležitou okolnost generálova vystoupení.

„Takových věcí by se měl vyvarovat, protože tím naznačuje, že je jakoby na jedné straně. To by neměl dělat,“ naráží Bublan na fakt, že policie a její prezident mají být politicky nezávislí.

Proto také míní, že by se generál Tuhý mohl omluvit. „Je pravda, že to nebylo na veřejnosti, že to bylo na nějakém shromáždění, ale ono když je tam 500 lidí, tak je to velká masa lidí a musí počítat s tím, že se to nebude někomu líbit," reagoval exministr vnitra.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek pak naznačuje, že únik videa z policejní akce svědčí o poměrech v české policii.  ,,Na celém světě státní aparát občas kritizuje své ministry, to je běžné," uvedl. „Ovšem navzájem se z toho udávají pouze čeští policisté."

Přestože vystoupení generála Tuhého zachytily kamery, policejní prezident se ohrazuje proti tomu, že jeho slova byla zkreslena nebo dána do špatného kontextu.

Redakce proto zveřejňuje z celkově hodinového vystoupení několikaminutovou pasáž, kde urážlivé výroky na adresu ministrů padly.

Reklama

Doporučované