Hlavní obsah

Policie má novou stopu v kauze pražského imáma. Svědek z rodiny jí řekl, kde hledat komplice

Trojice Čechů včetně bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha byla obviněna z podpory teroristů.

Reklama

Posun přinesla výpověď bratra obviněného bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha.

Článek

Detektivové Národní centrály boje proti ogranizovanému zločinu získali nové poznatky v případu, v němž vyšetřují bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha a jeho komplice kvůli podezření z podpory a financování terorismu.

Obviněného Shehadeha zadrželi po měsících pátrání loni v listopadu v zahraničí a soud ho poslal do vazby, teď se vyšetřovatelům dostaly do ruky nové informce o dvou dalších obviněných, které stále policie hledá.

Poznatky o tom, kde mohou být – jde o 27letého Shedadehova bratra a 25letou švagrovou, kteří se podle vyšetřování podíleli na činnosti jedné ze sesterských organizací al-Káidy v Sýrii – přinesl další sourozenec obviněných bratrů, který přišel k výslechu.

I když řekl, že už s nimi přes dva roky není v kontaktu, předal policii informaci z rodiny, že si hledaný bratr našel práci v Sýrii. „Měl by někde učit, myslím, že angličtinu na vysoké škole v Idlíbu,“ řekl svědek podle policejního dokumentu, do kterého měla redakce Seznam možnost nahlédnout. Bratr dále dodal, že od svých obviněných sourozenců nikdy neslyšel žádná radikální vyjádření.

Případ bývalého pražského imáma. Video: Seznam Zprávy

Policistům dále popsal, že své dva bratry viděl naposledy před dvěma lety v Jordánsku. Podle jeho výpovědi se už tehdy jeho mladší sourozenec, který se podle policie přidal k jedné ze sesterských organizací al-Káidy, choval jinak než dříve.

„Přestal hrát hry, přestal koukat na televizi… Když na to dnes koukám zpětně, musel mu někdo vymýt mozek v Británii, kde předtím studoval,“ řekl policistům.

Svědek také řekl, že zatímco on a už zadržený Sámer Shehadeh z Jordánska odletěli, druhý bratr tam zůstal. Několik dní poté prý pak napsal matce, že je v Sýrii a že odjel bránit spolubojovníky.

„Poslal jsem mu na Facebook zprávu, aby se vrátil zpět, ale ani si to nepřečetl, protože si v tu dobu smazal svůj profil,“ popsal dále policistům svědek.

Zda a jak policisté prověřují, zda hledaný Shehadehův bratr se svou ženou v Idlíbu skutečně je, nechtěl dozorující žalobce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze komentovat.

Uvedl jen, že by byl rád, kdyby vyšetřování tohoto případu skončilo do poloviny letošního roku. Stejné informace o termínu uzavření této kauzy dostal od policie podle svých slov i advokát Shehadehova bratra Adam Kopecký.

„Informace, kde by měl být, jsou nepodložené dohady,“ řekl pak tento obhájce přidělený obviněnému ex offo. „Stíhán je jako uprchlý a nikdo neví, kde se nyní nachází,“ dodal Adam Kopecký.

Tři Češi byli obviněni z podpory terorismu. Video: Radek Nohl

K výslechu si policisté už přivedli také obviněného Sámera Shehadeha, ten ale odmítl vypovídat.

Policisté loni na konci září rozšířili trojici obvinění rovněž o trestný čin financování terorismu. Vyšetřovatelé popisují, že Shehadeh získal peníze ze sbírek, které organizoval mezi českými a slovenskými muslimy. Částky od stovek do několika tisíců korun chodily na dva účty u slovenské banky.

Shehadeh, jak uvedli policisté, přitom tvrdil, že tyto finanční prostředky budou využity na pomoc chudým či zraněným v Sýrii nebo na výstavbu modlitebny v Beninu. Nechal si proto ze Sýrie poslat i videa, na kterých se aktéři vydávali za civilisty zraněné při náletu v Aleppu.

Podle policie ale byly doručeny teroristické organizaci Džabhat Fatah aš-Šám.

Reklama

Doporučované