Hlavní obsah

Policie nedává dýchat všem řidičům. Pivo či sklenka vína spíše projdou

Foto: Policie ČR

Aby nově dala policie řidiči dýchnout, musí mít podezření, že pil. Neboli to na něm musí být vidět.

Reklama

Omezení kontrol na alkohol bylo zavedeno kvůli riziku šíření infekce koronaviru. Ale o řidičák pořád přijít můžete, varuje policie.

Článek

Řidiči v Česku si už několik týdnů mohou dát před jízdou pivo nebo trochu vína bez velkého nebezpečí, že je přistihne policie.

Jak zjistily Seznam Zprávy, vedení policie kvůli epidemii koronaviru nařídilo, že hlídky už nedávají dýchnout všem řidičům, které zastaví. Což bylo doteď povinné: jakmile někoho policisté zatavili kvůli rychlé jízdě nebo prošlé technické kontrole, musel se zároveň podrobit i testu na alkohol.

Jenže obava z nákazy koronavirem tohle nařízení změnila. „Dechové zkoušky se nově neprovádí v rámci všech kontrol, ale pouze v případě, že má policista důvodné podezření na řidiče, který by mohl být pod vlivem alkoholu,“ potvrdil mluvčí policejního prezídia Ondřej Moravčík.

Neboli - policisté musí na první pohled vidět, že je řidič pod vlivem alkoholu. Nebo mít aspoň důvodné podezření, třeba kvůli tomu, jak se řidič za volantem chová.

Jako se to stalo koncem března ve Zlíně: muž v černém mercedesu se proháněl ulicemi v centru, v ruce držel lahev a na parkovišti málem srazil několik lidí. Když ho policisté zastavili, měl v dvě promile a zjistily se i drogy.

Přístroj je bezpečný, ale...

Policisté používají ke zjišťování, jestli řidič pil, profesionální elektronické akoholtestery – nejčastěji značky Dräger. Každý řidič dostává za běžné situace vlastní jednorázový náústek právě z hygienických důvodů. Jinak než ústy se řidič přístoje nedotýká, alkoholtester drží v ruce policista.

„Do přístroje se pouze vydechuje. Současně se přístroje dezinfikují v případě potřeby v souladu s doporučením výrobce,“ popsal mluvčí policejního prezídia Moravčík.

Vedení policie tedy na jednu tvrdí, že kontroly na alkohol jsou bezpečné, na druhou stranu je ale výrazně omezilo. Povinnost dýchnout při každém zastavení řidiče nařídil tehdejší policejní prezident Leoš Tržil před deseti lety – poté, co vzrostl počet mrtvých na silnicích kvůli alkoholu.

Podle informací Seznam Zpráv se vedení policie snaží příkazem na omezení dechových zkoušek ochránit před nákazou policisty i řidiče, kteří u sebe při kontrole stojí poměrně blízko. Ostatně už na začátku koronavirové krize vydalo pokyn, ať se policisté zaměřují hlavně na vážné přestupky a zločiny.

Jak napsal na Twitteru policejní prezident Jan Švejdar, na měření rychlosti bude čas později.

Za druhé si policie není jista, jestli přístroj nemůže nákazu přeci jen přenášet. Nakažený řidič do alkoholtesteru může vydechnout viry, které zůstanou v krabičce. A pak teoreticky přeskočí na dalšího kontrolovaného řidiče.

Jestli je to takhle skutečně možné, se přesně neví. Seznam Zprávy ale hovořily se dvěma dopravními policisty, jejichž nadřízení jim takhle omezení kontrol zdůvodnili.

Policie: Ztráta řidičáku hrozí dál

A třetí důvod: policisté se už několikrát setkali s tím, že se zjevně opilý řidič kontrole brání – právě s odkazem na to, že se bojí nákazy. Pak s ním musí do nemocnice na odběr krve.

Kdyby to ovšem takhle řidiči odmítali ve velkém, policisté by neustále pendlovali mezi silnicí a nemocnicí. Navíc v době, kdy nemocnice kvůli koronaviru omezují provoz a nedoporučuje se chodit za lékaři s problémy, které nejsou akutní.

Vedení policie ale zároveň upozorňuje, že dýchnout a nechat si vzít krev je stále povinné.

Když řidič oboje odmítne, podle zákona se na něj hledí jako na opilého. A může dostat pokutu od 25 do 50 tisíc a zákaz řízení až na dva roky.

Reklama

Související témata:

Doporučované