Hlavní obsah

Policie podezírá sociální pracovnice, že zanedbaly případ týrané Valerie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Případ nezletilé Valerie, kterou její babička surově bila a jež nakonec beze stopy zmizela, nekončí. Policisté prověřují postup sociálních pracovnic, které měly rodinu na starosti.

Článek

Kriminalisté ženy podezírají, že kontroly odbývaly, uvedl Radiožurnál. „V souvislosti s případem zmizelé Valerie Kvasničkové kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu maření úkolů úřední osoby z nedbalosti,“ sdělil stanici mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Pracovnice si na návštěvách údajně poznamenaly, že bylo navařeno nebo že na stole stála mísa s ovocem. Tehdy šestiletou Valerii ovšem vůbec neviděly a spokojily se s vysvětlením babičky, že je děvče ve školce.

Dítě už v té době ovšem v domácnosti vůbec nežilo a podle policie je možné, že ani nebylo naživu. Naposledy byla Valerie viděna v říjnu 2017, o jejím zmizení se ale úřady dozvěděly až téměř o rok později. Její sestra vypověděla, že po jednom z nočních výprasků ležela Valerie nehnutě v posteli, poté už v bytě nebyla.

Co se s dívkou stalo, se dodnes neví. Babička Soňa Kvasničková byla letos v lednu pravomocně odsouzena k osmi letům vězení za týrání a zpronevěru dávek.

Nekvalitní práce

Sociální pracovnice ostře zkritizovala dozorující státní zástupkyně Iva Brücklerová. „Z mého pohledu ty kontroly nebyly dostatečné a nebyly prováděny v takové míře, jak je požadováno zákonem, a domnívám se, že daná situace v tomto případu dospěla do takového bodu kvůli nekvalitní práci sociálních pracovnic OSPOD,“ řekla Brücklerová.

Vedení OSPOD v Praze 8 odmítlo případ komentovat. Mluvčí městské části Praha 8 Martin Šalek však uvedl, že žádnou chybu neudělaly. Úřednice podle něj nemají zákonnou povinnost s dítětem mluvit.

Reklama

Doporučované