Hlavní obsah

Policie stále prověřuje Staňkova oznámení. Korupci primárně neřešíme, řekli v Olomouci

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš a ředitel Národní galerie Jiří Fajt na momentce z 1. března 2019. Fajt tehdy pomáhal Babišovi získat pro Prahu pobočku slavného Centre Pompidou.

Reklama

Prezidentův mluvčí označil minulý pátek ministra Staňka za bojovníka s korupcí. Co však ve skutečnosti řeší policie?

Článek

Skoro dva a půl měsíce poté, co ministr kultury Antonín Staněk podal trestní oznámení na ředitele Národní galerie v Praze a na dva poslední ředitele Muzea umění v Olomouci, policie a žalobci jeho podání nadále prověřují.

O tom, v jaké fázi své práce jsou, odmítají úřady v Praze i v Olomouci mluvit s odkazem na to, že informace k případu nejsou ke zveřejnění.

Olomoucká žalobkyně z krajského státního zastupitelství v Ostravě Jitka Klapalová však Seznamu řekla, že vyšetřování se primárně nezaměřuje na podezření z korupce, jak naznačoval v prohlášení na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Mluvčí pražské policie pak Seznamu odpověď na stejnou otázku Seznamu nedala.

Na dotazy, zda už policie dospěla k nějakému závěru, dostal Seznam v pražském i olomouckém případu podobnou odpověď.

„Shromažďují se listinné dokumenty,” uvedla už zmíněná žalobkyně Jitka Klapalová, která řeší trestní oznámení na ředitele olomouckého muzea Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala.

Foto: YouTube / Muzeum umění Olomouc

Zleva: bývalí ředitelé Pavel Zatloukal a Jiří Fajt. Vpravo Antonín Staněk, který je v dubnu předal k prověření úřadům.

„Věc je v šetření,” sdělil i mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala, kam přišlo trestní oznámení na exředitele Národní galerie Jiřího Fajta.

Z čeho přesně ministr Staněk ředitele podezřívá, se také neví. Policie ani žalobci to odmítají sdělit s odkazem na ustanovení zákona, ministerstvo kultury zase říká, že zveřejnění konkrétních údajů by mohlo narušit činnost policie.

Pouze z veřejných vystoupení ministra kultury či jeho mluvčí při odvolávání ředitelů lze usoudit, že v případě Jiřího Fajta jde o autorskou smlouvu na 1,2 milionu korun, kterou s ním Národní galerie uzavřela, a také o dlouhodobé nájemní smlouvy Národní galerie. Olomouckým ředitelům pak vytýkal Staněk předstažené výkupy pozemků, které instituce potřebovala pro stavbu Středoevropského fóra (SEFO).

V tomto případě však Seznam už popsal, že pochybnosti jsou liché, protože ředitelé Soukup a Zatloukal měli při nákupech vždy souhlas strážců státní kasy a při Staňkem nejvíce kritizované koupi dokonce povolení od exministra Rusnokovy vlády Jana Fischera.

Podrobnosti čtěte ZDE:

Když Antonín Staněk podal na konci května demisi, kterou prezident odmítl, hlava státu i její mluvčí hovořili o tom, že nelze odvolávat ministra, který upozornil ve svém resortu na „závažná ekonomická pochybení”.

Minulý čtvrtek 4. července však už Jiří Ovčáček napsal, že Antonín Staněk odhalil ve svém resortu korupci.

Seznam se proto mluvčího zeptal, jestli je to proto, že se v případu vyskytly nové skutečnosti a že má prezident o případu v Národní galerii, respektive v olomouckém muzeu, nové informace.

Jiří Ovčáček však odpověděl, že „závažné ekonomické pochybení“ a „korupce“ je totéž.

Vyjádření o ekonomických pochybeních (výše) z 28. května a o korupci (níže) ze 4. července.

„Sebeobohacování ze státních peněz je bezesporu také formou korupce,” uvedl mluvčí. Podle něho není korupce jen úplatkářství. „Kdo tvrdí něco jiného, jen korupci fakticky omlouvá,” tvrdil Seznamu Jiří Ovčáček.

O korupci nehovořilo v době podání trestních oznámení ani ministerstvo kultury, ani Ministr Staněk. Na předvelikonoční tiskové konferenci, kde ministr odvolání ředitelů muzea a galerie oznamoval, jen řekl, že kvalifikace případných trestných činů je na policii nebo na žalobcích.

Korupce nebo úplatkářství pak nejsou explicitně zmíněny ani v žádném z auditů ministerstva kultury, na jejichž výsledky se Staněk při odvolávání ředitelů odkazoval a které jsou patrně základem pro jím podaná trestní oznámení.

Reklama

Doporučované