Hlavní obsah

Policie pořád řeší vyhozené kytice z Národní. Babiš, Zeman nebo Okamura ještě neřekli výši škody

Rozhovor s mužem, který květiny hodil do koše.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražští policisté ještě neuzavřeli případ kytic některých politiků, které aktivisté v sobotu odnesli od památníku 17. listopadu 1989 na Národní třídě a vyhodili do nedalekého odpadkového koše.

Článek

Stále totiž nedostali od všech poškozených majitelů květin vyčíslenou škodu, která jim tím případně vznikla, řekl dnes ČTK policejní mluvčí Tomáš Hulan. Teprve poté může policie stanovit právní kvalifikaci incidentu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) o víkendu vyjádřil přesvědčení, že případ skončí jako přestupek a policie bude moct řešit závažnější věci.

V koši skončily kytice, které v noci na Národní položil premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf SPD Tomio Okamura, i květiny zaslané prezidentem Milošem Zemanem. Kytice od památníku podle médií sebral a do koše vyhodil politický aktivista Otakar van Gemund a další členové skupiny Kaputin. Policisté je z koše poté vytáhli a odvezli na služebnu.

„Stále jsme nedostali vyčíslení škod od posledního poškozeného,” uvedl dnes Hulan. Kdo z politiků policii ještě nesdělil způsobenou škodu a zda ji hodlá uplatňovat, neřekl.

Hamáček také už dříve prohlásil, že policie postupovala správně a podle zákona, když se začala vyhozenými kyticemi zabývat. „Pokud by to neudělala, tak někdo řekne, že pochybila,“ uvedl Hamáček.

Otakar van Gemund v rozhovorech s novináři uvedl, že květiny vyhodil proto, že památník 17. listopadu na Národní třídě považuje za symbol demokracie v zemi a lidé jako Babiš či Okamura se podle demokratických pravidel podle jeho názoru nechovají. Tvrdí, že demokracii je potřeba chránit, a to i radikálně. Už v minulosti stál za řadou protestů a happeningů.

Reklama

Doporučované