Hlavní obsah

Policie zabavila malajsijskému expremiérovi luxusní věci za 6 miliard. Sčítala je měsíc

Policie zabavila hotovost, šperky, hodinky, kabelky a brýle v hodnotě 273 milionů dolarů.Video: Reuters

 

Reklama

V šesti sídlech malajsijského expremiéra zadržela policie hotovost, šperky a luxusní zboží v celkové hodnotě více než 6 miliard korun. Expremiér Najib Razak čelí obvinění z vytunelování státního investičního fondu, ze kterého zmizelo více než 100 miliard korun.

Článek

Malajsijská policie zabavila hotovost, šperky, hodinky, kabelky a brýle v celkové hodnotě 273 milionů dolarů (6,1 miliardy korun) v nemovitostech bývalého premiéra Najiba Razaka. Ten je vyšetřován kvůli zpronevěře a praní špinavých peněz. Podle šéfa vyšetřovatelů Amara Singha jde o největší zabavený majetek v dějinách Malajsie.

Singh uvedl, že mezi zabavenými předměty je 12 000 šperků, 567 kabelek, 423 hodinek a 234 slunečních brýlí. Šperky podle něj zahrnují 2200 prstenů, 1400 náhrdelníků, 2100 náramků, 2800 párů náušnic, 1600 broží a 14 korunek.

Na tiskové konferenci Singh upřesnil, že prohlídka šesti nemovitostí bývalého premiéra se konala už před několika týdny, ale osm týmů čítajících více než 150 policistů a externích spolupracovníků potřebovalo téměř měsíc, aby bylo možné všechny zabavené předměty a peníze spočítat.

Zabavená hotovost byla podle informací agentury Reuters ve 26 různých měnách a počítali ji policisté ve spolupráci s 22 zaměstnanci centrální banky a za pomoci šesti sčítacích strojů.

Šperky se našly ve 25 taškách a nejdražší jednotlivou položkou mezi nimi byl náhrdelník ze žlutého zlata vykládaný diamanty, který experti ocenili na 6,4 milionu ringgitů (přes 35 milionů korun).

Zabavené kabelky byly od 37 různých luxusních značek, jako jsou Hermes, Prada, Channel, Judith Leiber a Bijan. Jen hodnota kabelek značky Hermes byla odhadnuta na 51,3 milionu ringgitů (přes 282 milionů korun).

Sbírka hodinek zahrnovala více než 100 značek, mezi nimiž nechyběly Rolex, Chopard a Richard Mille. Nejcennějším kouskem pak mezi nimi byly hodinky „Paul Newman“ Rolex Daytona oceněné na 3,5 milionu ringgitů (přes 19 milionů korun).

Obvinění z korupce a vytunelování státního investičního fondu 1MDB, který Razak založil, vedly k šokující porážce jeho koalice v letošních květnových volbách. Expremiérovi a jeho manželce následně úřady zakázaly opustit zemi; oba jakékoli pochybení odmítají.

Z fondu 1MDB (1Malaysia Development Berhad) zmizelo podle vyšetřovatelů 4,5 miliardy dolarů (téměř 100 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované