Hlavní obsah

Policie vyčistila drogové tržiště Crackland v Sao Paulu, zasahovalo 500 mužů

Brazilská policie provedla rozsáhlou razii na drogový gang.

 

Reklama

Starosta největšího brazilského města bojuje proti obchodování s drogami. Zatčených je 40 lidí.

Článek

Brazilská policie provedla v Sao Paulu razii na drogový gang a zatkla na 40 lidí. Jsou podezřelí z obchodování s kokainem, který se v centru města řadu let prodával a spotřebovával. Do operace se zapojilo asi 500 ozbrojených policistů.

Agresivní reakce

Desítky závislých na drogách na razii reagovaly agresí, ničily auta a rabovaly obchody. Starosta města Joao Doria uvedl, že operace znamená konec beztrestnosti v oblasti známé jako Crackland. Kritici ale tvrdí, že tento krok pouze vytlačí problém do jiných částí města. Starosta slíbil, že v následujících letech nechá zlikvidovat řadu budov v blízkosti vlakového nádraží Luz, které se stalo drogovým otevřeným tržištěm.

Crackland už neexistuje

„Crackland už neexistuje a nevrátí se zpátky. Vláda to nedovolí,” řekl starosta Doria. Dodal, že v ulicích této části města budou nainstalovány kamery. Později ale na tiskové konferenci uznal, že „bude těžké ukončit tento historický problém”. Už v minulosti uvedl společně s guvernérem, že plánují bojovat proti obchodu s drogami. Ve státních rehabilitačních střediscích mají k dispozici na 3 tisíce míst pro léčbu závislých. Předchozí starosta, levicový Fernando Haddad, se také snažil proti obchodu s drogami bojovat. Snažil se ho vyřešit mírnější cestou, a to pomocí terapie a bez zásahů policie.

Reklama

Doporučované