Hlavní obsah

Policie zná jména dvou ze tří teroristů z Londýna, stopy třetího vedou do Irska

V Londýně útočili dva islamisté z východolondýnské čtvrti BarkingVideo: Reuters

 

Reklama

Britská policie zveřejnila identitu dvou ze tří teroristů, kteří v sobotu zabili v Londýně sedm lidí.

Článek

Prvního útočníka označila policie za 27letého Khurama Shazada Butta, britského občana původem z Pákistánu. Policie neupřesnila, proč se o Brita pákistánského původu v minulosti spolu s tajnou službou MI5 zajímala, uvedla jen, že k němu neexistovaly žádné důkazy, že by plánoval teroristický útok.

V sobotu také útočil 30letý Rachid Redouan, který měl marocké a libyjské občanství. Police ho nesledovala, Redouan ale používal dvě jména se dvěma odlišnými daty narození. Oba dva žili ve čtvrti Barking na východě Londýna.

Podle britských médií zatím nejmenovaný poslední útočník žil v Irsku. Vyšetřovatelé se nyní snaží především objasnit, zda za přípravou atentátu stála jen trojice teroristů, které policisté při zásahu zabili, a ne nikdo další.

Video: Britská policie zatkla v souvislosti s útoky 12 lidí.

Známá jsou jména i prvních dvou obětí. Kanaďanka Christen Archibaldová zemřela v náruči svého snoubence, když ji srazil vůz útočníka.

Druhou obětí je James McMullan, kterého v sobotu večer viděli svědci naposledy před hospodou Barrowboy & Banker na jižním konci London Bridge.

Mezi mrtvými je podle francouzských úřadů také jeden Francouz. Další možnou obětí atentátu je Španěl Ignacio Echeverria, kterého přátele naposledy viděli ležet na zemi po útoku teroristů. Pohřešuje se i podle informací Sky News Australanka Sara Zelenaková.

Při sobotním atentátu zemřelo sedm lidí a všichni tři útočníci. 48 dalších lidí skončilo v nemocnici. Hospitalizováno prozatím zůstává 36 raněných, z toho 18 z nich je v kritickém stavu. K činu v Londýně se v noci na dnešek přihlásilo radikální hnutí Islámský stát, které se ale pravidelně hlásí ke všem násilnostem v západním světě.

Reklama

Související témata:

Doporučované