Hlavní obsah

Policista zastřelil muže tmavé pleti, zásah vyvolal v USA nepokoje. Nové video ukazuje, co se stalo

Policie zveřejnila záznam zásahu, při němž zemřel muž tmavé pleti.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Před dvěma lety vyvolala vlnu protestů smrt Afroameričana Altona Sterlinga, jehož při zásahu zastřelili policisté v americkém městě Baton Rouge. Nyní policie zveřejnila kamerové záznamy z místa a jednomu z policistů dala výpověď.

Článek

Policie ve městě Baton Rouge v americkém státě Louisiana zprostila služby policistu Blanea Salamoniho v souvislosti se zastřelením Afroameričana Altona Sterlinga v roce 2016. Podle policejního náčelníka je důvodem „neadekvátní užití smrtící síly”. Policie zároveň zveřejnila kamerové záznamy ze zásahu.

Záznam ukazuje sled událostí, které skončily smrtí sedmatřicetiletého Sterlinga. Policisté se domnívali, že měl u sebe Sterling zbraň. Tu posléze našli až v jeho autě.

Incident vyvolal ve Spojených státech sérii protestů proti policejní brutalitě mířené vůči Afroameričanům. Pozornost veřejnosti získala videa ze zásahu natočená kolemjdoucími.

Záznam, na kterém dva policisté bílé barvy pleti použili smrtící prostředky vůči Sterlingovi, vyvolal vlnu nevole také v hnutí Black Lives Matter, bojujícím za práva Afroameričanů. Studie podle televize CNN také ukazují, že muži černé pleti se stávají oběťmi policejních útoků s fatálními následky až třikrát častěji než běloši.

Video: Policista zastřelil řidiče, potrestán nebyl. Úřad zveřejnil video, které přesvědčilo porotu

Policista zastřelil řidiče, potrestán nebyl. Teď úřad zveřejnil video, které přesvědčilo porotu

Ačkoliv byl Salamoni zproštěn služby, podle úřadů proti němu nebudou vznesena žádná obvinění. Federální experti totiž zásah policistů za daných okolností zhodnotili jako adekvátní. Na místo je totiž zavolal muž, podle něhož na něj Sterling vytáhl zbraň. Na místě byla posléze nalezena pistole ráže 38.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti zároveň nelze potvrdit ani vyvrátit Salamoniho tvrzení, že Sterling sahal po zbrani.

Salamoni se vůči rozhodnutí policie odvolal. „Blane (Salamoni) si je vědomý, že se k policii už nevrátí. Chce ale očistit své jméno a dokázat, že jednal v souladu se zákonem a svým výcvikem,” uvedl policistův advokát. Druhý zasahující policista Howie Lake byl suspendován na tři dny bez nároku na plat.

Podle úřadů kladl Sterling odpor a s policisty nespolupracoval ani po opakované výzvě a užití taseru. Z pitvy také posléze vyplynulo, že v jeho těle objevili lékaři stopy drog.

L. Chris Stewart, advokát rodiny Sterlingových, nicméně hodnotí zásah policistů jako neadekvátní. „Ani jednou do policisty nestrčil, nedotkl se ho, nekopnul ho. Přesto skončil mrtvý,” uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované