Hlavní obsah

Policisté a hasiči, kteří bojovali s covidem, dostanou 20 tisíc odměnu

Foto: vláda.cz

Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) předložil vládě návrh na vyplacení mimořádné odměny hasičům a policistům, kteří bojovali s koronavirovou pandemií. Kabinet návrh schválil. Každý z nich dostane 20 tisíc korun.

Článek

Peníze bude ministr žádat ze státního rozpočtu, podle jeho dřívějšího prohlášení chce uvolnit zhruba 770 milionů korun.

„Jsem přesvědčen, že v situaci, kdy zdravotníci zaslouženě tu odměnu dostali, tak si ji zaslouží i hasiči a policisté a vojáci a další, kdo se na té operaci podíleli,“ prohlásil Hamáček. Dodal, že o návrhu již jednal s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) a že od něj cítil podporu. „Věřím, že se dohodneme zejména s Ministerstvem financí na tom, abychom ty odměny vyplatili,“ uvedl.

Po 15. hodině pak uvedl, že „vláda právě schválila můj návrh na odměny pro příslušníky Hasičského záchranného sboru a Policie ČR za jejich nasazení v době covidu-19 ve výši 20 tisíc korun. Vláda schválila i odměny pro nasazené vojáky a příslušníky vězeňské služby.“

Ministr v dubnu řekl, že by peníze měli dostat ti, kteří byli opravdu nasazeni v terénu, nikoli nadřízení. Odměna by se proto měla týkat jen příslušníků prvních až osmých platových tříd. Odměnit tak chce ministr za svůj resort zhruba 28 tisíc lidí.

Kabinet začátkem března rozhodl o odměnách pro zdravotníky. V lůžkových zařízeních jde o odměnu 75 tisíc korun hrubého, pro nezdravotnické pracovníky pak 30 tisíc korun. Částka se odvíjí podle skutečně odpracovaných hodin v období od 1. října 2020 do letošního 28. února.

Reklama

Doporučované