Hlavní obsah

Policisté už otočili 17 tisíc aut. Jeden kraj se vymyká

Foto: Jan Mihaliček

Policie kontroluje dodržování opatření na hranici okresů Liberec a Jablonec nad Nisou.

Reklama

Už přes 17 tisíc řidičů poslala policie na hranicích mezi okresy nazpět. Na většinu přestupků proti opatřením stačila domluva, policisté však registrují také 19 podezření na trestný čin šíření nakažlivé choroby.

Článek

Od začátku měsíce platí v Česku nová opatření proti šíření koronaviru. Až na výjimky, jako je například cesta do práce, návštěva lékaře nebo úřadu, je zakázán volný pohyb lidí mezi okresy. Dodržování těchto opatření kontroluje přes 30 tisíc lidí, zejména policisté a v menším počtu i vojáci a příslušníci celní správy.

Stačí domluva

Nejvíce přestupků řešila policie hlavně začátkem března, kdy opatření začala platit, domluvou. Jak ale ukazují data, s přibývajícím časem benevolentnost ustupuje. Momentálně sice řidiče v případě přestupku čeká s největší pravděpodobností také domluva, ze statistiky však vyplývá, že pokut na místě přibylo.

Co patří mezi typy opatření

Mezi krizová opatření vlády spadá například zákaz cestování mezi okresy, zákaz nočního vycházení od 21:00 do 4:59, zákaz maloobchodního prodeje, zákaz pokojného shromažďování ve více než 100 lidech.

Mezi mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví patří například povinnost nosit ve venkovních i vnitřních prostorách nanoroušky nebo respirátory.

Všechna aktuálně platná opatření jsou dostupná zde.

Od začátku března policie řešila celkem 75 % porušení mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví a 62 % porušení krizových opatření vlády domluvou. V 19 případech se jednalo o trestný čin šíření nakažlivé choroby.

Vstup do okresu policie nepovolí jen ojediněle

Ve více než 17 tisících případů odepřeli policisté řidiči vjezd na území okresu. Tyto počty byly nejvyšší v prvních březnových dnech, kdy policisté otočili na zpáteční cestu zhruba 1,5 tisíce aut denně. Nyní se toto číslo pohybuje spíše pod tisíc.

Podle plukovníka Ondřeje Moravčíka, vedoucího oddělení tisku Policie ČR, jsou lidé na kontroly na hranicích okresů v současnosti připraveni zhruba stejně jako na začátku března. Jak uvedl, většina lidí měla potřebné dokumenty nachystané hned od začátku platnosti nařízení.

Nejčastěji policisté odepřeli vjezd řidičům, kteří do jiného okresu jeli na nákup nebo za známými. „Jsou to opravdu ojedinělé případy, kdy osoby neprokážou dostatečný důvod k překročení okresu. Stále platí, že lidé jsou připraveni,“ řekl Moravčík Seznam Zprávám.

Nejvíce vozidel na hranicích okresů policisté vrátili v Moravskoslezském kraji – a to řádově více než v ostatních regionech. Na severovýchodě republiky ale byli zároveň aktivnější – provedli násobně vyšší počet kontrol než jinde.

Nejméně odepření vjezdu bylo v Plzeňském kraji.

Pokud jde o dodržování opatření i mimo silnice, nejčastěji policisté řešili přestupky spojené s nedodržováním nošení respirátorů či nanoroušek. „Pak bylo časté i popíjení alkoholu na veřejnosti a nerespektování zákazu nočního vycházení,“ upřesnil Moravčík.

Hamáček: V opatřeních je potřeba vytrvat

Přísná opatření by měla platit do konce tohoto týdne. Po středečním jednání Ústředního krizové štábu však ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že počet nakažených vlivem opatření klesá, stále jsou však vysoké počty hospitalizovaných. Žádné zásadní změny v aktuálně platných opatřeních proto nelze očekávat ani po víkendu.

„Je shoda na tom, že je možné povolit pohyb v rámci okresu za účelem rekreace. Zatím ale není doporučeno měnit systém okresních uzávěr,“ sdělil Hamáček. „Situace je lepší než minulý týden, postupně se zlepšuje, ale zlepšuje se pomalu. Tudíž je potřeba v těch opatřeních vytrvat,“ dodal.

Vláda bude o situaci jednat během čtvrtka. Ministerstvo zdravotnictví pověřil Hamáček vypracováním odůvodnění toho, jak systém uzávěr funguje proti šíření pandemie.

Reklama

Doporučované