Hlavní obsah

Policisté v několika evropských zemích zadrželi šest lidí, kteří chtěli útočit ve Francii

Foto: Eliška Kolomazníková, AP

Reklama

Policisté v Belgii, Německu a Francii zadrželi celkem šest osob a obvinili je z přípravy teroristického útoku ve Francii. Jeho cílem mělo být sobotní shromáždění exilové íránské opozice severovýchodně od Paříže.

Článek

Policisté v Belgii zatkli pár íránského původu a obvinili jej z přípravy teroristického útoku ve Francii. Němečtí policisté zase zadrželi íránského diplomata, který byl se zadrženým belgickým párem v kontaktu. Další tři osoby byly zadrženy ve Francii. Uvedla to agentura Reuters.

Zatčeným v Německu je diplomat z íránské ambasády ve Vídni, uvedly belgické úřady v prohlášení. Íránská ambasáda v rakouské metropoli zatím případ nijak nekomentovala. Íránský prezident má shodou okolností alpskou zemi navštívit tuto středu. Žádné další detaily o diplomatovi nebyly zveřejněny, pouze to, že byl v kontaktu se zadrženým belgickým párem.

Tři lidi íránského původu policie zadržela ve Francii a nyní zkoumá jejich napojení na belgický pár, řekl agentuře Reuters nejmenovaný soudní zdroj. Jeden ze zatčených je podezřelý, že byl jejich komplicem. Belgický premiér Charles Michel na Twitteru poděkoval policii a zpravodajským službám za jejich práci. „Dobrá spolupráce mezi zeměmi opět přinesla své ovoce,“ napsal.

Ve voze zadrženého belgického páru policie v sobotu našla půl kilogramu výbušniny s roznětkou. Zadrženou dvojici podezřívá z toho, že chtěla podniknout atentát na shromáždění exilové íránské opozice ve městě Villepinte severovýchodně od Paříže.

Schůzky Národní rady íránského odporu (NCRI), která se uskutečnila minulou sobotu, se mimo jiné zúčastnil i právník amerického prezidenta Donalda Trumpa Rudy Giuliani a několik bývalých evropských i arabských ministrů.

NCRI zastřešuje íránskou exilovou opozici. Její ozbrojené křídlo, Lidoví modžáhedové (MEK), jsou ale v USA a Británii považováni za teroristickou organizaci. Během irácko-íránské války v letech 1980 až 1988 stáli totiž na straně tehdejšího iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Útok měl být podle agentury Reuters namířen právě proti MEK.

Reklama

Doporučované