Hlavní obsah

Sobotku podržel Kalousek i Bělobrádek, ANO připustilo možnost vlády bez Babiše

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09 k vládní krizi.

 

Reklama

Hnutí ANO se za svého šéfa postavilo, nevidí důvod, proč by měl ve vládě končit. Návrh na jeho odvolání už premiér Bohuslav Sobotka poslal na Hrad.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka v pátek stáhl svůj návrh na podání demise vlády. A požádal prezidenta Miloše Zemana, aby místo toho odvolal Andreje Babiše, šéfa hnutí ANO, z pozice ministra financí.

A zatímco Hrad se mu prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka vysmál s tím, že zatím nijak nerozhodne, protože není jisté, jestli si Sobotka svůj postup ještě třikrát nerozmyslí, další politici Sobotkův postup ocenili.

Zástupci hnutí ANO pak vůbec poprvé připustili, že je možná i varianta vlády bez Babiše - tedy v případě, že jej Zeman skutečně odvolá.

„My jsme to říkali několikrát, že bychom chtěli ten mandát dotáhnout. A pokud by došlo k odvolání pana Babiše panem prezidentem, respektive kdyby tam byl ten souhlas s odvoláním, tak teď říkám svůj osobní názor, který zatím není projednán v rámci předsednictva a výboru, že bychom měli pokračovat, naši ministři dál ve vládě, aby dokončili ty úkoly, které mají ještě před sebou," řekl první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Pusťte si vyjádření vedení hnutí ANO: Jednoznačně se postavilo za Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

A podobně mluvila i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „Ano, my jsme dohodnuti, že bychom pokračovali ve vládě," řekla.

ANO ovšem důvod k odvolání Babiše nevidí, Sobotku členové hnutí obvinili, že to on, nikoli otevřené aféry ministra financí, destabilizuje české politické prostředí.

TOP 09 za Sobotkou

Podporu Sobotkovi v jeho tažení vyjádřila opoziční TOP 09. „Jsme rádi, že tu chybu napravil," prohlásil šéf strany Miroslav Kalousek. „Pana Sobotku v jeho snaze odstranit z vlády skandály zatíženého ministra financí podporujeme. Jsme připraveni poskytnout mu veškerou podporu, kterou opoziční strana poskytnout může."

Kalousek Sobotkovi vyčetl, že se na nepoctivém chování Babiše tři a půl roku podílel. „Ale jestli teď chce na poslední chvíli něco udělat, tak platí, co říkáme dva roky: Necháme vaši vládu dovládnout, nevyslovíme nedůvěru. A to z jediného důvodu. Nechceme, aby se rozhodujícím hráčem stal prezident Zeman."

Jak Sobotka oznámil, že stahuje demisi svého kabinetu?

Sobotkův krok ocenil i vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Předseda vlády udělal jedinou možnou věc, aby nedošlo k destabilizaci kabinetu jako celku, napsal Bělobrádek ČTK.

„Co se týká stáhnutí demise, je to pochopitelně logický krok, který chápu. Protože v situaci, kdy prezident republiky deklaruje, že si vykládá ústavu jinak, než bylo zvykem dlouhodobě, tak by to mohlo uvést celou republiku v chaos, protože by nebylo potom jasné, jestli ostatní členové vlády jsou odvoláni, nebo ne, a rozhodování vlády by tak mohlo být zpochybňováno. To je věc, která je naprosto nepřijatelná, a z tohoto důvodu je krok Bohuslava Sobotky logický a správný," uvedl Bělobrádek.

Za správný označil Sobotkův postup i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Šéf ODS Petr Fiala naopak žádá předčasné volby: „Je správné, že premiér dnes konečně podal návrh na odvolání Andreje Babiše z vlády. Vyzýváme prezidenta, aby se přestal chovat jako kmotr Andreje Babiše, nezhoršoval situaci a neničil poslední zbytky důvěry v instituce a politický řád České republiky. Proto opakujeme: Jediným legitimním řešením, jak se z této tragikomedie dostat, jsou předčasné volby."

Reklama

Doporučované