Hlavní obsah

Sobotka demisi nepodá. A Zeman Babiše neodvolá. Alespoň zatím

Podívejte se na další překvapivé dějství boje o vládu: Premiér Bohuslav Sobotka oznamuje, že odvolá Andreje Babiše.

 

Reklama

Premiér místo demise celého kabinetu poslal prezidentovi jen návrh na odvolání Andreje Babiše k 9. květnu. Mluvčí prezidenta vzkázal, že Miloš Zeman jede do Číny a návrh teď řešit nehodlá.

Článek

Po ostudném setkání na Pražském hradě, kde Miloš Zeman přijímal demisi premiéra, jenž mu ji vůbec nepřinesl (přišel jen na konzultace), se Bohuslav Sobotka rozhodl pro naprostou změnu taktiky.

Na páteční dopoledne svolal tiskovou konferenci, na které řekl, že je všechno jinak. Demisi své vlády nepodá. Nemělo by to podle něj žádnou cenu vzhledem k tomu, že se „prezident Miloš Zeman rozhodl porušit veškeré ústavní zvyklosti." Místo demise svého týmu doručil na Hrad pouze návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše, šéfa hnutí ANO. Konkrétně k 9. květnu.

Hrad už na nejnovější vývoj zareagoval, podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka se Zeman teď návrhem nehodlá zabývat, protože jede na státní návštěvu do Číny.

„Pan prezident si se svým rozhodnutím trpělivě vyčká, především proto, že nelze vyloučit, že pan premiér opět svůj názor změní. Předpokládám, že celou věcí se pan prezident bude zabývat po návratu z návštěvy Číny. Datum 9. května si pan premiér může pověsit na Facebook a to je tak vše, co s tímto datem může dělat,“ řekl dezinformačnímu serveru ParlamentniListy.cz Ovčáček.

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš pak znovu zopakoval, že nevidí nejmenší důvod, proč by měl ve vládě končit. Argumenty premiéra Bohuslava Sobotky jsou podle něj směšné. Rozhodnutí nechá na prezidentovi.

Co řekl Sobotka

„Příčinou této vládní krize jsou aféry ministra financí," začal svůj projev Bohuslav Sobotka s tím, že neměl jinou možnost, jak se skandály zatíženého šéfa hnutí ANO zbavit, než ukončit činnost celého kabinetu.

„Avizoval jsem demisi vlády k polovině měsíce května. Pokud by ji podala, umožnilo by to vládu rekonstruovat už bez účasti ministra financí. Byl jsem osobně připraven v takové rekonstruované koaliční vládě nebýt. A byl jsem připraven podpořit do čela rekonstruované vlády jiného sociálního demokrata. Co se ale stalo? Zcela v rozporu se zvyklostmi začal prezident vykládat ústavu tak, že s demisí premiéra nekončí celá vláda, že demise premiéra znamená jen konec premiéra."

A dále: „V takové situaci má demise nedává žádný smysl. Ministr financí, který je reálně zatížen skandály, by při takovéto interpretaci ústavy zůstal," uvedl Sobotka. „Cílem demise bylo vynutit si respektování pravidel politické kultury. Na základě tohoto vývoje demisi podávat nebudu, zvolím jiné řešení."

Řešením má být návrh na odvolání samotného ministra financí Andreje Babiše. Které Sobotka obratem odešle na Hrad.

První reakce Hradu? Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček si na svém Twitteru začal z premiéra utahovat, že nejprve demisi avizuje, pak ji posune na půli května, pak ji stáhne.

Záznam výbušné schůzky Miloše Zemana a Bohuslava Sobotky.Video: Seznam Zprávy

Miloš Zeman však ve čtvrtek prohlásil, že současný koaliční kabinet by měl dovládnout do říjnových sněmovních voleb a jediný, kdo by z něj měl odejít, je premiér a předseda ČSSD.

„Nikdo Sobotku k rezignaci nevyzýval. Demise poškozuje ČSSD, protože jak je má jejich volič podporovat, když premiér skládá zbraně a podává demisi. Navíc straně klesají preference," uvedl prezident.

Reklama

Doporučované