Hlavní obsah

Polovinu úvěrů bank tvoří hypotéky, proto je brzdíme, říká Rusnok

Rozhovor s guvernérem centrální banky Jiřím Rusnokem.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

O omezení hypoték, rizikách s elektromobily, výhledu na příští rok a také české finanční mentalitě.

Článek

Pokud letos ve svém zaměstnání dostanete nějaké vánoční prémie – je lepší je bez obav utratit třeba za dárky, nebo raději obezřetně schovat na horší časy a vyčkávat, co bude v roce 2020?

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok, jenž má opatrnost a rozvážnost na prvním místě v popisu své práce, nemá rád strašení horšími časy.

„Byla by velká chyba, kdybychom se strašili, není k tomu důvod. Protože tím můžete vyvolat krizi. Na strašení, že může být zle, jsme my Češi experti. Zároveň uznávám, že tahle opatrnost je část české mentality, která národu pomohla přežít,“ říká Rusnok v rozhovoru pro Seznam.

Guvernér se nedívá na příští rok s obavami, žádnou krizi na obzoru nevidí – mluví pouze o zpomalení tempa růstu ekonomiky.

„Určité zpomalení je přirozené. Dnes vidíme nejistotu u firem, které odkládají investice. Je to celkovou náladou v globální ekonomice, kde existuje spousta napětí a obchodní války,“ říká Rusnok.

Anketa

Kolik měsíčně utratíte za potraviny?
Méně než 1000
2,3 %
1000 - 3000
11,3 %
3000 - 6000
44 %
6000 - 10000
30 %
10000 - 20000
9,7 %
Nad 20000
2,7 %
Celkem hlasovalo 45405 čtenářů.

S pochybnostmi se spíše dívá na zelenou proměnu průmyslu v Evropě, kde už tlak na snižování emisí vede k velkým změnám v energetickém a hlavně automobilovém průmyslu, který dnes tvoří páteř tuzemského hospodářství.

„V krátkodobém a střednědobém výhledu v tom vidím riziko pro nás i celou Evropu. Fatální dopad to mít nebude, ale zlaté časy automobilového průmyslu jsou za námi. A to se odrazí v české ekonomice, někteří dodavatelé automobilek to nepřežijí, protože ta změna se neobejde bez výrazných nákladů a poklesů produkce. Zkrátka ta auta půjdou dolů v objemu i ziskově,“ odhaduje Jiří Rusnok.

V rozhovoru pro Seznam šéf centrální banky také podrobně vysvětluje, proč ČNB brzdí komerční banky v půjčování rodinám na bydlení – nově platí přísnější pravidla, kdo hypotéku dostane. Jejich zavedením čelí ČNB kritice, že omezuje přístup lidí k bydlení.

Rusnok argumentuje, že potíž je jinde – na straně zamrzlé nabídky, kdy chybějí nové byty, zatímco poptávka prudce roste. To žene vzhůru i ceny bytů – a samozřejmě také objem hypoték.

„Dneska polovina všech úvěrů, které banky poskytují, jsou půjčky na bydlení, tedy hypotéky. A víme, že finanční krize v moderních ekonomikách vznikají téměř výlučně v situacích realitních boomů a jejich nezvládnutého financování,“ vysvětluje Rusnok obezřetnost ČNB.

Reklama

Doporučované