Hlavní obsah

Polsko se historicky poprvé dostalo pod tlak, pod jakým nikdy nebylo, říká jeden z šéfů Potravinářské komory

Ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR byl hostem Večerních zpráv.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kontroly masa doveženého z Polska u nás nekončí. Podle ministra zemědělství Miroslav Tomana nelze zrušit mimořádná veterinární opatření bez garance bezpečnosti z polské strany. Jak ovlivnilo závadné polské maso český trh? Zajímají se spotřebitelé více o bezpečnostní riziko, nebo o slevu? Hostem Večerních zpráv byl Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR.

Článek

Češi jsou proslulí nakupováním levných potravin ze zahraničí nebo nákupem ve slevách. Jak je možné, že jsou pro nás slevy tak významné, i když víme, že do Česka dorazilo závadné maso?

„Slevy se staly českým fenoménem, který ve světě téměř nemá obdoby,“ říká Koberna. Obchodníci si tady podle něj dvacet let vychovávali spotřebitele v duchu toho, že sleva je nade vše.

Kauza polského masa českou nákupní mentalitou podle ředitele Koberny příliš nezamávala. Domnívá se, že hovězí maso je jen další kauzou po problémech s vejci, mléčnými výrobky nebo koňským masem.

„Poprvé vidíme, že úřady a státní správa postupují důrazně, což v minulosti zdaleka nebylo.“ Státní orgány se podle něj dříve nechaly uchlácholit nebo zastrašit polskou stranou.

„Konkurence ze zahraničí v mnoha případech není férová,“ reaguje Koberna na dotaz, zda Česká republika jen nebrání trh před zahraniční konkurencí. Benevolence polského veterinárního dozoru podle něj nenutí výrobce investovat a některé standardy jsou tam mírnější. Přispívat k tomu může i levnější energie.

Polské maso je momentálně vnímáno jako nekvalitní nebo závadné. Podobný příklad můžeme ale najít i u nás. Na pražském Bohdalci existuje nelegální bourárna hovězího masa, kde bylo téměř 1,2 tuny masa bez dokladů. Neukazujeme na Polsko, aniž bychom si zametli před vlastním prahem?

„Záleží, zda jde o trestně-právní jednání jednotlivce nebo jestli je to pochybení systému,“ říká Koberna. Výsledky kontrol podle něj svědčí o tom, že systém je u nás nastaven správně.

Ředitel Koberna věří, že Polsko se historicky poprvé dostalo pod velký tlak. Není podle něj ale možné doufat ve změnu systému během několika týdnů. „Polská státní správa přiznala, že jí chybí tisíc státních veterinářů. To je na léta, ne na týden,“ dodává.

Kupovat české maso je podle Koberny pro spotřebitele jediná cesta.

Sledujte Večerní zprávy Televize Seznam každý den od 19:15 v televizi i na webu.

Reklama

Doporučované