Hlavní obsah

Polský prezident Duda odmítl jmenovat nové generály

Polský prezident odmítl jmenovat generályVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

Polský prezident má spory s ministrem obrany už delší dobu. Napětí mezi Dudou a polskou vládou pokračuje.

Článek

Polský prezident Andrzej Duda nepodepsal jmenování nových generálů polské armády.

Podle agentury Bloomberg Dudovi vadí nejasnosti v návrhu nového systému velení armády. Mluvčí národního bezpečnostního úřadu Marcin Skowron neřekl, kolika lidí se Dudovo odmítnutí týká, polská média ale hovoří o 46 osobách. Zdroje z Dudova okolí citované Reuters hovoří o asi desítce generálů. Měli nahradit velitele, jež dříve odvolal ministr obrany Antoni Macierewicz. Agentura Reuters napsala, že jde o další projev napětí panujícího mezi prezidentem a vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS).

Duda dosud plnil přání šéfa vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, ale v červenci oznámil, že se rozhodl vetovat dva kontroverzní zákony o nejvyšším soudu. Daly by podle něj přílišnou moc ministrovi spravedlnosti a současně generálnímu prokurátorovi v jedné osobě, který je navíc se stranou ve sporech odehrávajících se před nejvyšším soudem.

Podle analytiků citovaných Reuters Duda sice získal v roce 2015 svůj úřad díky podpoře PiS, ale nyní chce ukázat, že je nezávislý coby prezident i coby nejvyšší velitel ozbrojených sil. „Jde zřejmě méně o generály a víc o to, že prezident dospěl k názoru, že je třeba říci hlasitě a veřejně, že všechny příležitosti k dialogu s ministerstvem obrany byly vyčerpány," sdělil bezpečnostní analytik Marek Świerczyński.

Bloomberg upozornil, že mezi Dudou a ministrem obrany panují už několik měsíců neshody kolem nového systému velení. Macierewicz v červnu zabránil jednomu prezidentovu poradci v přístupu k tajným informacím.

Navržení noví generálové se měli svých funkcí ujmout 15. srpna, kdy slaví polská armáda svůj svátek.

Reklama

Související témata:

Doporučované