Hlavní obsah

Polský ústavní soud přitvrdil zákaz interrupcí. Platí i pro poškozené plody

Foto: Profimedia.cz

Snímek z varšavské demonstrace proti rozhodnutí ústavního soudu.

Reklama

aktualizováno •

Polský ústavní soud ve čtvrtek rozhodl, že přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu, které až dosud představovalo nejčastější zákonem povolenou výjimku ze zákazu potratů v katolické zemi, odporuje ústavě.

Článek

Podle kritiků nález ústavních soudců nominovaných až na jedinou výjimku vládnoucí konzervativní stranou Právo a spravedlnost (PiS) povede fakticky k úplnému zákazu legálních interrupcí v Polsku.

„PiS omezuje právo na interrupce,“ napsal opoziční list Gazeta Wyborcza. Připomněl, že ústavní soud, jehož předsedkyně Julia Przylebská je známá přátelstvím s předsedou PiS Jaroslawem Kaczyńským, rozhodoval na základě podnětu od poslanců a poslankyň vládní strany. Podle jejich názoru dosavadní předpisy porušovaly ústavní zásady respektování lidské důstojnosti a ochrany lidského života.

Protipotratový zákon, přijatý v roce 1993, dosud povoloval v polských ordinacích ukončit těhotenství v případě vážného poškození plodu a dále v případě, že těhotenství ohrožuje život či zdraví matky nebo pokud bylo důsledkem znásilnění či incestu. Loni se podle statistik v polských nemocnicích vykonalo 1 100 interrupcí, z nichž 1 074 bylo právě kvůli poškození plodu.

Před sídlem ústavního soudu protestovaly opoziční poslankyně a občanské aktivistky. Přítomni také byli – a hlasitě o sobě dávali vědět – zástupci a zástupkyně organizací brojících proti potratům. Demonstrovalo se i u Kaczyńského domu ve Varšavě. Obydlí předsedy vládní strany chránily policejní kordony z obou stran ulice a strážci zákona vybízeli demonstranty k rozchodu.

„Je to smutný den pro ženská práva,“ napsala na Twitteru komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová. Nález podle ní znamená „interrupce v zahraničí pro ty, kteří si je mohou dovolit, a ještě větší utrpení pro všechny ostatní“.

„Netuším, co budu dělat. Každopádně tím končí veškeré naděje, že budu mít dítě,“ řekla Reuters o dopadu nálezu ústavních soudců třicátnice Zaneta, která trpí velice vzácnou genetickou poruchou a v úterý si nechala přerušit těhotenství poté, co vyšetření prokázalo vážné poškození plodu.

Pokusům parlamentní cestou zpřísnit polský protipotratový zákon, který už nyní patří k nejpřísnějším v Evropě, zabránily v nedávných letech masové demonstrace žen v ulicích polských měst.

Reklama

Doporučované