Hlavní obsah
Online

Dětský hematolog ministrem? Babiš přivede Zemanovi náhradu za Prymulu v úterý

Vyjádření Babiše po jednání s prezidentem.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Roman Prymula čelí od pátečního rána tvrdé kritice. Deník Blesk ho přistihl a nafotil, jak před půlnocí na čtvrtek vycházel z restaurace na pražském Vyšehradě. Dění sledujeme v online reportáži:

Článek

Nejdůležitější informace

- „Vypadá to, že tu před vámi stojí někdo, kdo káže vodu a pije víno. Není to pravda. Nic jsem neporušil,“ trvá ministr zdravotnictví Roman Prymula na tom, že neporušil vládní opatření. „Z tohoto důvodu rezignovat nehodlám,“ prohlásil ve 13:35 na tiskové konferenci.

- Ministra zdravotnictví Romana Prymulu k rezignaci na ministerský post a Jaroslava Faltýnka k rezignaci na post prvního místopředsedy hnutí ANO vyzval premiér Babiš už v poledne. Faltýnek pak později odpoledne na tuto funkci rezignoval. Pokud Prymula nerezignuje, Babiš slíbil, že jeho odvolání navrhne prezidentovi, což v podvečer učinil. Prymula přitom už v dopoledním rozhovoru pro Respekt uvedl, že pokud si to veřejnost přeje, odstoupí.

- Prezident Miloš Zeman se podle premiéra sejde v úterý s kandidátem na ministra zdravotnictví, kterého mu Babiš na dnešní schůzce v Lánech navrhl. Premiér doufá, že vše půjde hladce a že ve čtvrtek uvede nového ministra do úřadu. Jméno zatím nesdělil. Podle zákulisních informací by to měl být dětský hematolog a náměstek FN Brno Jan Blatný.

- Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek se v pátek ráno za setkání v uzavřené restauraci ve Sněmovně omluvil a uvedl, že jde o jeho chybu. S majitelem restaurace se, jak řekl, zná. Ministr zdravotnictví Prymula přitom později na tiskové konferenci upřesnil, že se nejednalo o stravovací zařízení, ale soukromý prostor Vyšehradské kapituly. I to je podle Prymuly argument, proč k žádnému porušení nařízení nedošlo.

- Tvrzení politiků se rozchází i na tématech jednání. Prymula v rozhovoru pro Respekt řekl, že se řešila aktuální opatření a jejich komunikace. Podle Faltýnka se na schůzi probírala mise vojenských zdravotníků ze Spojených států. FN Ostrava následně zaslala vyjádření, podle kterého s ředitelem nemocnice politici řešili testování.

  • Lidovky: Prymulu by mohl nahradit Blatný

    Romana Prymulu by mohl nahradit náměstek brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný. Podle serveru Lidovky.cz právě Blatného životopis přivezl premiér Babiš do Lán. Podle serveru je Blatný oním novým kandidátem, se kterým se má prezident sejít v úterý, v pátek odpoledne přijel na Úřad vlády. Jan Blatný je dětský hematolog a přednosta oddělení dětské hematologie a biochemie.

  • Ovčáček: Zeman postupuje v dohodě s Babišem

  • O Faltýnkovi rozhodnou poslanci

    Babiš řekl, že rozhodnutí o Faltýnkově setrvání na postu předsedy poslaneckého klubu nechává na poslancích. „Je potřeba, aby rozhodl klub. Pan Faltýnek pochybil a rezignoval na funkci v rámci hnutí ANO. V Poslanecké sněmovně má velmi důležitou roli a je na klubu, jestli mu vysloví důvěru, nebo nevysloví,“ uvedl Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

  • Prymula dostal nabídku od Babiše

    Roman Prymula by mohl i po odchodu z vedení Ministerstva zdravotnictví působit v týmu, který se podílí na boji proti covidu. „Já jsem mu nabídl možnost působit v rámci expertní skupiny epidemiologů,“ uvedl Babiš. Rozhodnout by se podle něj mělo po neděli.

  • Babiš: Jméno zatím neřeknu

    Premiér odmítl novinářům sdělit jméno kandidáta na nového ministra zdravotnictví. „Jméno nebudu sdělovat. Nebylo by to slušné dřív, než se pan prezident s tou osobou potká,“ uvedl Babiš.

  • Babiš: Zeman nového kandidáta přijme v úterý

    Prezident Miloš Zeman přijme nového kandidáta na ministra zdravotnictví v úterý, uvedl Andrej Babiš po jednání s prezidentem. Premiér doufá, že ve čtvrtek ho uvede do funkce. Současně prezidentovi předložil návrh na odvolání Romana Prymuly.

  • Děkan kapituly: Přes restauraci se nikam projít nedá

    Děkan kapituly na otázku, zda Prymula s Faltýnkem mohli jít přes restauraci do prostor vyšehradské kapituly, jak tvrdil Prymula, tuto možnost odmítl: „Do žádné jiné budovy přes restauraci jít nemohli, to je nesmysl. A celý ten objekt má v nájmu společnost Midi. Pokud padla zmínka o nějakém salonku, tak ten musí být samozřejmě také v nájmu této společnosti,“ řekl pro Seznam Zprávy děkan vyšehradské kapituly Michal Němeček.

  • Babiš dorazil do Lán

  • Hamáček: Pokud Prymula zůstane, ČSSD možná odejde z vlády

    Ministr vnitra Jan Hamáček naznačil, že pokud Roman Prymula zůstane ministrem, ČSSD možná odejde z vlády. „My počkáme na to, jak dopadne jednání pana prezidenta s panem premiérem. Já jsem stále přesvědčený, že pan prezident vyhoví návrhu na odvolání. Pokud by tomu tak nebylo, tak bychom to řešit museli a ta situace by pro nás nebyla akceptovatelná,“ řekl Hamáček ve vysílání CNN Prima News. Na otázku moderátora, zda by pak ČSSD opustila vládu, řekl: „Já znovu říkám, že věřím, že to vyřeší a že nebudeme muset přistoupit k nějakým takovým krokům. Ale není možné, aby takováto situace zůstala bez reakce. To možné není.“

  • Faltýnek rezignuje

    Jaroslav Faltýnek rezignuje kvůli jednání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) v restauraci, která měla být zavřená, na funkci prvního místopředsedy hnutí ANO. Rezignaci předal premiérovi a předsedovi hnutí Andreji Babišovi. Novinářům při odchodu ze Strakovy akademie řekl, že rezignaci považuje za symbol uznání své chyby. O setrvání Faltýnka v čele klubu ANO mají rozhodnout členové sněmovní frakce. Zeptá se jich, zda má jejich důvěru.

  • Faltýnek: Ať schůzku prověří hygiena

    Předseda sněmovního klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nechá posouzení svých prohřešků na hygieně. V případě pokuty požádá Poslaneckou sněmovnu o vydání ke správnímu řízení. Uvedl to dnes při příchodu do Strakovy akademie, kde bude zřejmě jednat s předsedou vlády a hnutí ANO Andrejem Babišem o odchodu z místa prvního místopředsedy ANO. Spolu s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) čelí kritice kvůli noční schůzce v restauraci, která měla být uzavřena kvůli koronavirovým opatřením.

  • Havrlant: Jednali jsme o testování

    Šéf FN Ostrava potvrdil, že s ministrem Prymulou a poslancem Faltýnkem měl jednat v prostorách vyšehradské kapituly. Podle jeho slov se mělo jednání týkat hlavně testování: „Jednání se týkalo pilotního projektu na plošné testování 3 antigenních systémů v korelaci s PCR testy, kdy FN Ostrava, Nemocnice Karviná-Ráj a Zdravotní ústav Ostrava byly vybrány jako praktický realizátor tohoto projektu. Je to srovnávací studie na dobrovolnících, kteří přicházejí na odběr z důvodu podezření na koronavirus,“ napsala ve vyjádření mluvčí FN Ostrava.

    Ve vyjádření pro Respekt ale Prymula řekl, že se v rámci jednání řešila přijatá opatření a způsob jejich komunikace. Podle Jaroslava Faltýnka se zase probíral vládní návrh na působení zahraničních vojenských zdravotníků v Česku.

  • Děkan kapituly na Vyšehradě: Nikdo nám o setkávání nic neřekl

    „V těchto dnech se zástupci kapituly nikdo nejednal o poskytnutí jakýchkoli prostor pro jednání představitelů státu či politiků,“ napsal ke kauze ministra zdravotnictví Romana Prymuly děkan Královské kolegiální kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě Michal Němeček. V jejích prostorách se měl podle svých slov Prymula sejít s Jaroslavem Faltýnkem a ředitelem FN Ostrava Jiřím Havrlantem.

    Prymula na tiskové konferenci odpoledne odmítl, že by schůzka proběhla přímo v restauraci. Přes restaurační prostory podniku Rios měl jen projít právě do soukromých prostor vyšehradské kapituly. Jaroslav Faltýnek se přitom za jednání v uzavřené restauraci už ráno omluvil ve Sněmovně.

    Restaurace Rios je podle děkana kapituly provozována společností MIDI s.r.o. a v těchto prostorách na Vyšehradě je v nájmu již řadu let. Podle zjištění zástupců kapituly restaurace uzavřela provoz vůči veřejnosti na základě Usnesení vlády České republiky o přijetí krizového opatření. Kapitula tak bude požadovat vysvětlení.

  • Nic jsem neporušil. Rezignovat nebudu, stojí si za svým Prymula

    Rezignovat nebudu, řekl PrymulaVideo: ČTK

    Roman Prymula na dnešní tiskové konferenci zopakoval, že žádné nařízení neporušil. „Dodržování symbolů je velmi důležité. Lidé, kteří rozhodují o opatřeních, by je měli dodržovat. S plnou vážností říkám: nic jsem neporušil,“ řekl Prymula s tím, že rezignovat neplánuje.

    Zopakoval, že na schůzku jel z Ministerstva zahraničí, celou dobu měl být v roušce. Přes restaurační prostory měl jen projít do soukromých prostor vyšehradské kapituly. V tomto slova smyslu podle Prymuly nebylo nic porušeno, protože nešlo o restauraci.

    Na místě měl být s Jaroslavem Faltýnkem a ředitelem FN Ostrava Jiřím Havrlantem. Z prostoru se Prymula dle svých slov vracel bez roušky. V automobilu si prý následně roušku vzal.

    „Opatření o omezení shromažďování platilo až od 6:00 od rána, já jsem opouštěl tento prostor ve 23:30,“ bránil se Prymula.

  • Na nového ministra čeká úhradová vyhláška

  • Ludvík: Nabídku jsem zatím nedostal

    Premiér Andrej Babiš oznámil, že noční návštěva restaurace bude stát ministra zdravotnictví Romana Prymulu jeho post. Babiš ho vyzval k rezignaci, jinak jej odvolá. Právě teď se tedy řeší, kdo Prymulu v úřadu vystřídá. Už po odstoupení Adama Vojtěcha byl úřad nabídnut šéfovi fakultní nemocnice Miloslavu Ludvíkovi.

    Ten však prostřednictvím tiskové mluvčí motolské nemocnice popřel, že by nabídku dostal i tentokrát. „Zatím se panu Ludvíkovi nikdo neozval,“ řekla Pavlína Danková Seznam Zprávám.

  • Hamáček: Babiš dělá dobře, jen tak si udržíme důvěru

  • Právo: Možným kandidátem na ministra je i exministr Ludvík

    Podle informací Práva mezi kandidáty na ministra zdravotnictví je i současný ředitel Fakultní nemocnice v Motole a bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Kdo nahradí Romana Prymulu na jeho postu, by chtěl podle svých slov premiér Andrej Babiš vyřešit už dnes. S prezidentem Zemanem se má sejít v 16:00.

Reklama