Hlavní obsah

Kdo bude nástupcem Prymuly? „Má mezinárodní zkušenosti,“ řekl Babiš

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš (ANO) našel náhradníka za ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO). Za prezidentem následně přišel s životopisem vybraného kandidáta - jméno mu ale neprozradil, tvrdí.

Článek

Nového ministra zdravotnictví hledal premiér narychlo - jak odpoledne informovaly Seznam Zprávy, obvolával například některé šéfy nemocnic.

Nakonec vhodného kandidáta našel. Výměnu na postu ministra zdravotnictví přijel v 16 hodin projednat s prezidentem Milošem Zemanem.

„Panu prezidentovi jsem předložil návrh na odvolání pana ministra Prymuly z funkce a zároveň navrhnul nového ministra zdravotnictví. Pan prezident nového kandidáta přijme v úterý. Doufám, že se mu bude líbit, je to člověk, který má bohaté zkušenosti ve zdravotnictví,“ přiblížil po setkání Babiš.

Nového ministra chce do funkce uvést ve čtvrtek. Průtahy ze strany prezidenta premiér nečeká. A to navzdory tomu, že sám prezident stále jméno kandidáta nezná.

„On nezná to jméno a uvidí ho v úterý. Já jsem mu odevzdal životopis pana kandidáta a myslím, že je to velice dobrý kandidát, má obrovské mezinárodní zkušenosti a jsem přesvědčen, že se panu prezidentovi bude líbit. Je to člověk, který má velkou odbornou praxi a jsem přesvědčen, že tu funkci ministra zdravotnictví může zastávat velice kvalitně,“ dodal Babiš.

Není jasné, proč mu jméno nesdělil. Pokud prezident dostal životopis dotyčného, je otázka chvilky, než jeho tým zjistí i jméno. Podle serveru Lidovky.cz se má jednat o Jan Blatného, dětského hematologa a náměstka brněnské fakultní nemocnice. Ten to serveru ale nekomentoval.

Co řekl premiér po jednání v Lánech.Video: ČTK

Prymulův pád

Premiér Andrej Babiš už dopoledne oznámil, že noční návštěva restaurace bude stát ministra zdravotnictví Romana Prymulu jeho post. Babiš ho následně vyzval k rezignaci.

„Je to absolutní katastrofa,“ uvedl Babiš na tiskové konferenci. „Taková chyba se nedá omluvit. Je mi jedno, co řešili a kdo koho kam zval. Nemůžeme kázat vodu a pít víno,“ řekl. Prymula ale vlastní rezignaci odmítl, a tak se ho premiér rozhodl sám odvolat.

Podle zjištění Seznam Zpráv dostali nabídku na ministerský post minimálně dva ředitelé fakultních nemocnic.

Mezi nimi například Jaroslav Štěrba z Fakultní nemocnice Brno. „Takových nás bylo víc. Bavili jsme se nezávazně s panem premiérem. Chci ještě zůstat u medicíny v Brně. To mi dovoluje ponechat si ambulanci a částečný úvazek na klinice,“ vysvětlil uznávaný onkolog, proč o post ministra nemá zájem.

O tom, koho dalšího premiér oslovil, mluvit nechtěl. „Myslím, že se to všichni dozvíme brzy. Já bych to nekomentoval,“ dodal Štěrba.

Agentura ČTK uvedla, že na jednání s premiérem na úřad vlády přijel i Štěrbův kolega - náměstek Fakultní nemocnice v Brně Jan Blatný. Důvody schůzky nechtěl pro přítomné novináře komentovat. Jan Blatný je dětský hematolog, zaměřuje se na léčbu dětí s touto poruchou srážlivosti krve. Je přednostou oddělení dětské hematologie a biochemie a zdravotnickým náměstkem pro pracoviště Dětská nemocnice Fakultní nemocnice v Brně.

Premiér také podle České televize oslovil Davida Feltla, šéfa Všeobecné fakultní nemocnice. Podle informací Seznam Zpráv však nabídku taktéž odmítl.

Dalším kandidátem na post ministra měl být i šéf Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík. Ten však Seznam Zprávám skrze tiskovou mluvčí nemocnice Pavlínu Dankovou odmítl, že by nabídku od premiéra dostal. „Zatím se panu Ludvíkovi nikdo neozval,“ řekla Seznam Zprávám.

Seznam Zprávy se také ptaly lidí, kteří se v boji proti epidemii angažovali - jedním z nich je i Marián Hajdúch, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého v Olomouci. Ten však Seznam Zprávám krátce napsal, že vyvrací, že by mohl vystřídat v čele resortu Prymulu.

Prymulův náměstek?

Už při rezignaci exministra Adama Vojtěcha se spekulovalo, koho by premiér místo něj rád viděl v čele úřadu. Tehdy se podle informací Seznam Zpráv jednalo kromě Romana Prymuly hlavně o náměstkovi ministra zdravotnictví Aleksi Šedovi, který posledních osm let působil jako děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Ten však na dotazy Seznam Zpráv, zda se na něj někdo s nabídkou znovu obrátil, zatím nereagoval.

Babišovou favoritkou byla už v minulosti profesorka Věra Adámková, poslankyně a předsedkyně sněmovního zdravotního výboru za vládní hnutí ANO. Adámková však odmítala funkci už po Adamu Vojtěchovi a nyní na dotazy Seznam Zpráv, zda jí byla funkce nabídnuta, zatím nereagovala.

Podívejte se, jak premiér vyzval ministra zdravotnictví k rezignaci.Video: ČTK

Reklama

Doporučované