Hlavní obsah

Prymula byl v restauraci s Faltýnkem a bez roušky. Rezignovat odmítl

Foto: twitter.com/profesorPrymula

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

aktualizováno •

Restaurace i obchody jsou na základě vládního rozhodnutí zavřeny, Češi mají nosit roušky. Podle zjištění serveru Blesk to ale nedodržel sám ministr zdravotnictví Roman Prymula. Premiér Babiš ho vyzval k rezignaci. Prymula odmítl.

Článek

Prymula podle Blesku vycházel před půlnocí na čtvrtek bez roušky z restaurace na Vyšehradě. Ta má být přitom podle vládního rozhodnutí zavřená, stejně jako některé obchody a služby. Ministr měl na místo přijet kolem desáté večer, kolem půlnoci vyšel z podniku bez roušky a zamířil k přistavené limuzíně.

Ministr v dopolední reakci pro týdeník Respekt uvedl, že „zase tolik neprovedl“, ale případně je připraven rezignovat. K tomu ho také později vyzval premiér Babiš na mimořádné tiskové konferenci. Pokud Prymula neodstoupí, navrhne prezidentovi jeho odvolání sám Babiš. Variantu vlastní rezignace ale Prymula odpoledne opět odmítl. „S plnou vážností říkám: nic jsem neporušil,“ vysvětlil ministr.

Babiš v podvečer návrh na Prymulovo odvolání i jméno nového kandidáta předal prezidentovi Miloši Zemanovi. Jméno kandidáta odmítl premér sdělit, poze řekl, že kandidát má zkušenosti ze zahraničí. „Pan prezident se s ním sejde v úterý,“ dodal Babiš s tím, že doufá, že ve čtvrtek už nového ministra uvede do úřadu.

Podle fotografií, které deník pořídil, byl na místě i majitel restaurace a také šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. I ten by měl podle premiéra rezignovat na post prvního místopředsedy hnutí ANO. Účast na jednání potvrdil i ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant.

Jaroslav Faltýnek později odpoledne na funkci prvního místopředsedy ANO rezignoval. Novinářům při odchodu ze Strakovy akademie řekl, že rezignaci považuje za symbol uznání své chyby.

Foto: Reprofoto Blesk.cz

Podle Blesku byl na místě Roman Prymula i Jaroslav Faltýnek.

Faltýnek se hned v pátek ráno ve Sněmovně omluvil a uvedl, že jde o jeho chybu. S majitelem restaurace se, jak řekl, zná. Ministr zdravotnictví později na tiskové konferenci upřesnil, že se nejednalo o stravovací zařízení, ale soukromý prostor vyšehradské kapituly. I to je podle Prymuly argument, proč k žádnému porušení nařízení nedošlo.

Tvrzení politiků se rozchází i na tématech jednání. Ministr v rozhovoru pro Respekt řekl, že se řešila aktuální opatření a jejich komunikace. Podle Faltýnka se na schůzi probírala mise vojenských zdravotníků ze Spojených států. FN Ostrava následně rozeslala vyjádření, podle kterého s ředitelem nemocnice politici řešili testování.

Vše se událo v noci na den, kdy začala platit omezení pohybu na nejnutnější pochůzky, jako je cesta do práce, na nákupy, k lékaři nebo péče o blízké. Až na výjimky je od čtvrtka zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb. Lidé mohou nakoupit jen základní zboží.

Bez roušky se člověk může venku pohybovat, pokud okolo nikdo není. Ale kolem ministra chodil jeho řidič, který mu šel otevřít dveře od vládní limuzíny. „S kamarádem, se kterým nejsem ve společné domácnosti, jít do parku samozřejmě mohu, ale platí, že musím mít ve venkovním prostředí roušku,“ upřesnil pravidla setkávání ještě ve čtvrtek Prymula na svém Twitteru.

Nová opatření pro Rádio Impuls nedávno okomentoval i Jaroslav Faltýnek. „Je velká obava, že to náš zdravotnický systém nevydrží, i když je jedním z nejlepších v Evropě,“ řekl a dodal, že opatřením Ministerstva zdravotnictví věří a je třeba se chovat zodpovědně.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Restaurace Rio's v Praze na Vyšehradě.

Rezignujte!

Rezignaci ministra zdravotnictví Prymuly žádal už dopoledne mimo jiné vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. „Pravidla platí bez pardonu pro všechny. Pan ministr Prymula a pan Faltýnek musí vysvětlit, co pohledávali uprostřed nouzového stavu v restauraci, která má být zavřená. Navíc ignorovat nošení roušky je absolutní výsměch občanům naší republiky, je to jednoznačně neomluvitelné selhání,“ napsal na Facebook.

Podobně se vyjádřili i zástupci opozice. Hovoří o papalášství a srovnávají situaci s děním v knize Farma zvířat George Orwella, kde jsou si všechna prasata rovna, ale některá jsou si rovnější.

Reklama

Doporučované