Hlavní obsah

Faltýnek bere vinu na sebe: Prymulu jsem do restaurace vytáhl já

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Romana Prymulu a Jaroslava Faltýnka načapal fotoreportér Blesku v noci v uzavřené restauraci. A bez roušek.

Reklama

aktualizováno •

Vinu za noční návštěvu zavřené restaurace a jízdu limuzínou bez roušek, při které novináři přistihli ministra zdravotnictví Romana Prymulu, na sebe ve Sněmovně vzal šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Článek

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nebyl na noční návštěvě zavřené restaurace sám. Navštívil ji s místopředsedou hnutí ANO, poslancem Jaroslavem Faltýnkem. Ten v pátek ráno v Poslanecké sněmovně vzal vše na sebe a omluvil se.

Ministr Prymula se dopoledne vyjádřil pro Respekt. „Myslím, že jsem toho zas tolik neprovedl. Byl jsem v salonku, nevěděl jsem, kde to má být,“ řekl Prymula a dodal, že jestli si to veřejnost přeje, tak rezignuje.

Premiér a šéf hnutí Andrej Babiš zatím nereagoval. Mlčí i většina oslovených poslanců vládního hnutí.

Setkání „u kafe“

Jaroslav Faltýnek se omlouval hned na začátku jednání poté, co pirátský poslanec Ondřej Profant navrhl zařadit na program dnešního jednání Sněmovny bod, ve kterém by Faltýnek a Prymula své chování, které zmapoval deník Blesk, vysvětlili.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Restaurace Rio's v Praze na Vyšehradě, kde se v noci sešli Prymula s Faltýnkem.

„Bylo to ve středu, nikoliv včera, dnes je pátek. Ta nová opatření platí od čtvrtka. Já jsem poprosil pana ministra Prymulu, až bude mít chvilku čas, abychom se potkali, aby mě informoval jako předsedu klubu o aktuální situaci a současně mi vysvětlil tu otázku zahraniční mise lékařů z Ameriky, protože to bude muset schvalovat Poslanecká sněmovna. Potkali jsme se ve středu večer v uzavřené restauraci, v salonku, kde jsme tyto věci prodiskutovali u kafe, a to je všechno,“ argumentoval Faltýnek.

V restauraci se prý sešli proto, že zná jejího majitele, a ten je tak nechal v salonku tyto věci u kávy probrat. Restaurace ten den mohla být otevřená jen do osmi večer, ale pouze přes výdejní okénko.

Nacher: Nemám slov

Redakce Seznam Zpráv oslovila s prosbou o reakci i poslance vládního hnutí ANO, aby se k jednání svého místopředsedy a ministra působícího za jejich hnutí vyjádřili. Valná většina nereagovala.

Reakci poslal pouze poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher. „Nemám slov. Rozumím lidsky tomu, že někdo pod tak obrovským tlakem udělá chybu. V tomhle případě se ale z toho může stát negativní symbol nedodržování vlastních opatření. Zajímá mě, jak se k tomu pan ministr teď postaví a vysvětlí to, to je klíčové,“ řekl Nacher.

Na Twitteru se k Prymulovi vyjádřil už i ministr školství za hnutí ANO Robert Plaga, který se za Prymulu omluvil.

Reakce dalších poslanců dále zjišťujeme.

Foto: Reprofoto Blesk.cz

Fotoreportér Blesku vyfotil Prymulu a Faltýnka při porušování opatření.

Reklama

Doporučované