Hlavní obsah

Okamžitě odstupte. Prymulova noční cesta do restaurace pobouřila opozici

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula porušil opatření, která sám po občanech vyžaduje dodržovat.

Reklama

aktualizováno •

Ukázkové porušení opatření proti koronaviru ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou může podle opozice vyústit jediným způsobem: okamžitou rezignací.

Článek

Ministr zdravotnictví čelí od pátečního rána tvrdé kritice, která ho může stát funkci. Deník Blesk ho přistihl a nafotil, jak před půlnocí na čtvrtek vycházel z restaurace na pražském Vyšehradě, která v tu chvíli měla být už dávno zavřená a i předtím mohla fungovat pouze přes výdejní okénko. Navíc se ministr venku vedle svého řidiče pohyboval bez roušky – další porušení vládního nařízení.

Podle opozice nemůže člověk, který se neřídí opatřeními, jež sám vydává, funkci ministra zdravotnictví dále vykonávat. A vyzývá ho k okamžité rezignaci. Ministr zdravotnictví by měl ve 12:00 vystoupit na tiskové konferenci, která byla už dříve plánovaná.

„Pamatujete na prasata v Orwellově Farmě zvířat? Přesně tak to je u nás. Všichni jsou si rovni, někdo rovnější. Tihle papaláši nemohou vést dobře náš stát v krizi. Nemají na to nejen manažersky, ale hlavně morálně. Důvěra je základ. Bez ní se vládnout nedá. Rezignujte,“ vyzval ministra šéf Starostů Vít Rakušan.

I šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nevidí jiné východisko: „Denně umírají lidé. Zdravotníci se na pokraji vyčerpání starají o nemocné. Tisíce domácností řeší, z čeho budou vůbec žít. A v takové situaci ministr zdravotnictví poruší všechna myslitelná pravidla. Pane Prymulo, rezignujte,“ uvedla předsedkyně TOP 09.

Její stranický kolega, poslanec Miroslav Kalousek, má obdobný vzkaz: „Pane ministře Prymulo, omluvte se a okamžitě odstupte! Okamžitě, prosím! To je jediný způsob, jak ještě můžete přesvědčit veřejnost, že svá opatření myslíte vážně a že je lidé mají dodržovat,“ napsal Kalousek na Twitteru.

Když kážeš vodu a sám....

Předseda ODS Petr Fiala shrnul svou reakci do několika otázek, které si teď podle něj má veřejnost klást: „Máte důvěru v ministra zdravotnictví, jenž porušuje vlastní zákazy? Máte důvěru, že jeho opatření budou fungovat, když jim sám nevěří? Máte důvěru v premiéra, který bezradně vypráví ráno něco jiného než večer? Máte důvěru ve vládu, jež každý den popírá sama sebe? Mají vaši důvěru?“ ptá se Fiala na Twitteru.

„Zůstaňte doma! Vláda papalášů, pokrytců a nadlidí. Pane ministře, odstupte! Nikdo už vám nemůže věřit ani nos mezi očima!“ vzkázal ministrovi Petr Gazdík z hnutí STAN.

Europoslanec a pražský zastupitel TOP 09 Jiří Pospíšil sdílel článek Blesku se slovy: „Když kážeš vodu a sám piješ víno…“

Foto: Reprofoto Blesk.cz

Takto deník Blesk vyfotil ministra Romana Prymulu a poslance Jaroslava Faltýnka při odchodu z restaurace.

A k rezignaci vyzývá třeba i předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer. A jeho kritika míří i na šéfa poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, kterého Blesk při odchodu ze stejné restaurace také vyfotil.

„Vláda volá své partnery a spojence z NATO a EU na pomoc v boji s pandemií. Měla by působit věrohodně a vzbuzovat důvěru. Noční mejdan pánů Prymuly a Faltýnka v zakázaném místě působí jako velká provokace. Oba by měli v zájmu státu odstoupit ze všech svých funkcí,“ míní senátor Pavel Fischer.

Reklama

Doporučované